1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Grönkåls- och saffranspastella. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Högtider

Tips till julbordet

För första gången i historien mötts Västergatans två kockar Erik Måneld och Emelie Detterskog i radio. Det blev en julbordsduell med bland annat revben, fikon och grönkålssalsa. Klicka på Läs mer för att se recepten.

Emelies recept till julbordet

Revben

Jag använder tjocka revben, vill kan man få dem knäckta i butiken, det är alltid lättast. Koka revbenen i vatten med lite kryddor i ex: kryddpeppar och lagerblad. Du skall koka dem tills du ser att köttet nästan faller av benet. Tiden varierar helt och håller beroende på storleken.

När revbenen kokar så förbereder jag för glaseringen som är syltade krikon (går precis lika bra med plommon) och chili (styrkan kan man reglera själv, jag väljer en lite starkare).

Ta upp krikonen ur burken och krossa dem lätt med händerna och plocka bort kärnorna. Skär chilin i tunna strimlor, använd gärna några kärnor för att få lite mer hetta.

Koka upp krikonen ihop med chilin. När du tycker att revbenen är klara drar du av dem från plattan och tar upp dem ur grytan, låt dem ligga på ett fat och svalna av ett tag. När du känner att du kan ta i dem utan att bränna dig så smetar du in glacen och här skall du inte snåla, mycket är gott!!! Sätt in dem i ugnen på 190 grader tills dem har fått en fin färg. Servera gärna ihop med ett bakat äpple.

Knäckebröd

400g vetemjöl
100g grahamsmjöl
80g smör
400g vatten
2 msk kummin
2 msk bakpulver
1 msk salt

Blanda allt i en bunke till en smidig deg, stjälp upp den på ett bakbord. Mjöla bänken och kavla ut degen så tunn du vill ha den. Skär ut dina knäckebröd och lägg dem på en plåt. Nagga dem väl annars "sväller" de.

Sätt in dem i ugnen på 200 grader i ca 5 min. Ta ut dem ut ugnen och låt dem svalna av lite innan du lyfter över dem på ett galler.

Marsipan/Mandelmassa-konfekt

500g marsipan eller mandelmassa
50g russin
100g torkade aprikoser
3 cl punsch
50g dadlar
100g mörk choklad
100 g rostade pumpakärnor

Skär russin, aprikoser och dadlar i små bitar. Blanda detta med mandelmassa och punsch. Tycker du att det blir allt för kladdigt om händerna så kan du använda lite florsocker att strö med. Forma massan till bollar eller stubbar, lite vad du själv känner för. Sätt in dem i kylen en liten stund.

Lägg pumpakärnorna på en plåt och sätt in dem i ugnen på 200 grader tills de fått lite färg.

Smält chokladen antingen i mikron eller ett vattenbad över en kastrull, dock viktigt att vattnet inte kokar! Ta ut dina bollar/stubbar ur kylen och rulla dem i chokladen och därefter i pumpakärnorna. Det blir lite kladdigt men det blir gott och på julen skall det vara gott.

Bakade fikon

10 färska fikon (kan vara något av det vackraste som finns)
100g mascarpone
100g flytande honung
30 pistage
30g mandel
30g hasselnöt
En halv hand sesamfrö

Sätt ugnen på 170 grader.
Snitta fikonen två gånger på toppen och tryck med tummen och pekfingret runt dem så att dem "öppnar" sig lite. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper.
Hacka mandel, pistage, hasselnöt i önskade bitar. Häll honung på fikonen, klicka i mascarpone i dem små hålen. Strö över frö och nötter och lite extra honung.
Sätt in dem i ugnen tills du ser att fikonen börjar "spricka upp", då kan du ta ut dem och njuta av dem.

Eriks recept till julbordet

Grönkåls- och saffranspastella
(sex stycken)

Du behöver:

1 gul lök i tunna klyftor
1 röd lök i likadana klyftor
2 hg finstrimlad grönkål
1 tsk finriven ingefära
1 pkt saffran
1 tsk kanel
salt och peppar
1 msk olivolja
lite vatten
ytterligare ½ tsk kanel
1 tsk malda korianderfrön
1 ägg
4 ark filodeg
mera olja
lite kanel till och florsocker

Sätt ugnen på tvåhundra grader. Fräs ihop, i en gryta, lök, ingefära, saffran, kanel, salt och peppar i olivolja i cirka två minuter. Tillsätt lite vatten och låt det hela småkoka på svag värme i fem minuter till eller tills löken är vackert genomskinlig.
Tillsätt mera kanel, hackad persilja och koriander, kanske lite vatten till och låt det koka in en stund tills du har en mustig sås med mycket lite vätska där ändå lökbitarna är fullt synliga.
Stäng av värmen ta av kastrullen och rör ned ägget. Hitta sex stycken lagom små portionsformar och smörj dem noga med olja. Dela filoarken i lagom stora bitar så att varje bit blir ungefär dubbelt så stor som portionsformen. Läs nu hela receptet klart innan du fortsätter så att du fattar vad jag menar.

Nu bör du ha 24 bitar filodeg framför dig. Pensla olja på varje ark och lägg ihop dem så att du sedan har sex stycken ark framför dig. Hänger du med? (rena rama matematiska formeln det här.)
Lägg i arken i formarna. Lägg i fyllningen i arken och vik över och ihop, så att fyllningen blir osynlig. Pensla med olja.
Baka tills gyllene, kanske trettio minuter. Låt pastillasarna svalna, de ska serveras ljumma. Precis innan serveringen så siktar du florsocker över dem allihop, pastillasarna alltså inte eventuella gäster. Servera.

Grönkålssalsa med chilirostad mandel och kokos

Skölj och ansa en bunt med grönkål. Hacka den fint. Finstrimla en näve soltorkade tomater och låt dem bada i en halv deciliter olivolja uppsnofsad med en finhackad vitlöksklyfta, 1 tsk koriander, 1 tsk spiskummin och ½ tsk salt och några pepparkvarnsvrid, i kanske tio minuter innan du, eller ni, eller någon annan som bara råkade passera vid rätt, eller för den delen fel, tillfälle, mixar ihop hela badet.

Blanda glatt ihop denna mixade moja med grönkålen och låt dra i minst tjugo minuter till så att smakerna hinner bekanta sig med varandra.

Och så till mandeln och kokosen.

Finhacka en röd chili utan några kärnor. Skiva en bit färsk kokos fint och skala dig en näve mandlar. Värm en koppar-, eller gjutjärnspanna till medelvärme och rosta först chilin en stund, i med mandlarna och sist i med kokosen. Rör runt tills mandlarna har fin färg och kokosen inte är bränd, salta en smula lagom och strö rostet över grönkålssalsan som du säkert redan har lagt i en snygg skål… klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista