1 av 3
Jocke provsmakar Eriks soppa. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 3
Bröd till soppan. Foto: Niclas Albertsson/SR
3 av 3
Indisk soppa. Foto: Niclas Albertsson/SR

Indisk soppa och tillhörande bröd

Kocken Erik Måneld gästade Västergatan den 7 januari och lagade en indisk soppa.

" Åren står som spön i backen, känns det som. Nyss var det nittonhundratal, och strax innan det har jag hört att det fanns artonhundratal också. Tal och tal och tal, det är ingen ände på hur många siffror vi har hittat på, och så här efter mina egna trettiofem år på jorden, känns det inte mer än rätt att gräva fram en gammal favorit som jag alltid plockar fram mycket kalla eller också mycket varma dagar. Funkar både och. Indiskt. Så klart. Från en kokbok som jag skrev i mitten av tjugohundratalets första årtionde. (tal, tal, tal)

Indisk Yoghurtsoppa

Du kommer att vara glad om du har:

8 dl ekologisk naturell yoghurt
1 stor ekologisk gul lök
3 ekologiska fina tomater
2 ekologiska gröna chilisar
¾ dl ekologisk olja (raps eller majs eller tistel, spelar ingen roll, bara helst inte oliv)
2 msk hackad färsk ekologisk ingefära
1 msk hel ekologisk spiskummin
2 msk ekologisk mald gurkmeja
3 msk hackad färsk ekologisk koriander
1 dl ekologisk vispgrädde

Och gör på detta vis; (om du inte har en bättre idé)

Skålla och skala tomaterna, skala löken, kärna ur chilin och hacka alltsammans fint.

Värm oljan i en kastrull på medelvärme tills det tjuter lite när du släpper ned ett spiskumminfrö, lägg i all spiskummin och fräs i tio sekunder tills fröna öppnar sig. Detta är inget som egentligen syns, men det ser så fint ut i receptet.

Tillsätt lök, tomater, chili, ingefära och gurkmeja, rör om och låt det hela puttra i en kvart under lock. Ta det lugnt. Nu har du tillagat en kryddbas som kan användas till en hel uppsjö av indiska rätter. Du kan förbereda så här långt och sedan ta ett varmt bad, läsa serierna i tidningen, eller bara lyssna på radio, när Jocke snackar om något som man egentligen inte fattar något av, men som låter fint i öronen. Till exempel.

När du vill servera soppan, blandar du i yoghurt, grädde och koriander och värmer det hela försiktigt. Det får inte koka! Om yoghurt kokar, skär den sig, blir grynig och läskig, och det vill man ju inte. När soppan är varm är det bara att äta. Gärna med ett gott bröd som inte nödvändigtvis behöver prata indiska.

Tack och hej, grönsakspastej!

Tycker Erik Måneld "

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".