1 av 4
Erik lagar indisk gryta. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 4
Erik Måneld. Foto: Niclas Albertsson
3 av 4
Paratha bröd. Foto: Niclas Albertsson
4 av 4
Indisk Chana Dal. Foto: Niclas Albertsson/SR
Vegetariskt

Indisk gryta och bröd

Västergatans kock Erik Måneld lagade Indisk gryta med tillhörande Paratha bröd.

Chana Dal
(en förenklad version av en klassisk rätt)

Lagom för fyra personer

4 dl linser av önskad färg, men gröna tar längst tid
6 dl vatten
1 vanlig gul lök, hackad och fin
1 msk finhackad ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
½ tsk chilipulver med sting
3 skållade och finhackade tomater
en rejäl dutt olja
salt som du vill
2 tsk garam masala (urklassisk indisk kryddblandning som består av spiskummin, kanel, kryddnejlika, grön och brun kardemumma, svartpeppar och säkert en och annan hemlighet).

Skölj linserna och koka dem med locket på tillsammans med vatten, lök, ingefära, alla kryddor och tomater tills de är klara, det vill säga mjuka och allt vatten har kokat in. Fräs vitlöken i olja i en fin panna en stund tills den har fin färg, i med linserna och fräs runt i fem minuter, tillsätt gärna en deciliter vatten till om det blir för torrt. Blanda sist i garam masala och servera som del av en trettonrätters eller bara med  till exempel;

Paratha

16 bröd

Blanda 4 deciliter siktat grahamsmjöl med 2 kryddmått salt och knåda i 1-2 deciliter vatten, lite i taget, tills du har en smidig deg som inte klibbar. Dela i 16 små runda bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka. Smält 100 gram smör och pensla kakorna med en del av det. Rulla ihop varje kaka, tryck ihop från ändarna till en bulle och kavla ut igen med lite mjöl så att allting inte fastnar och klibbar och blir lite olustigt. Värm en gjutjärnspanna ordentligt, lägg i brödkakan, pensla den ogräddade sidan med smör och stek i en minut, vänd, pensla den gräddade sidan med smör, grädda en minut, vänd, pensla igen (!) och grädda den sista minuten. Klart. Vanligt frukostbröd som passar utmärkt när som helst egentligen och som finns i olika varianter i hela den civiliserade världen långt från bankkriser och bilfabriksnedläggningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".