1 av 3
Langos med Äppel Tzatziki. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 3
En söt Langos. Foto: Niclas Albertsson/SR
3 av 3
Langos ett gott mellanmål. Foto: Niclas Albertsson/SR
Smårätter

Langos - en söt, en med äppeltzatziki

Veckans kock Erik Måneld lagade Langos

Ett lite slitet och misstolkat mellanmål som förtjänar att läras ut.  Här kommer ett grundrecept.

4 dl filmjölk
1 msk bikarbonat
½ msk salt
8 dl vetemjöl

Blanda det torra och rör ned det blöta. Arbeta tills du har en smidig liten deg.

Dela i en si så där tjugosex bitar (beroende på hur stora eller små du vill ha dina Langosar. Jag gillar små, så jag kanske hade delat i trettio bitar).

Kavla ut dem till önskad form, finns ett otal varianter, rektanglar, ovaler, åttor och trettiotvåor. Huvudsaken är att de blir cirka en halv centimeter tjocka.

Värm två centimeter olja som är bra att fritera i samtidigt som den är sjysst mot naturen, i en stor stekpanna eller vid, tjockbottnad kastrull tills det fräser som sjutton om du råkar tappa i en vattendroppe.

Lägg i några langos i taget, vänta cirka 30 sekunder och vänd dem när de har fin färg. Lika länge på andra sidan och tjosan, så var det klart. Låt dem gärna rinna av på hushållspapper så det inte blir mojen-utanför-snabbköpet-där-ingen-vettig-människa-förväntar-sig-en-upplevelse-av-det-goda-slaget-smak och servera medan de fortfarande är lite varma.

Grejer till:

En söt en;

Riv skalet från en lime och rosta det i en torr panna tills all fukten gått ur och det doftar ljuvligt. Låt dem svalna och dunka sedan ihop dem med en halv matsked torkad mynta och en matsked florsocker i en mortel. Blanda med ytterligare en halv deciliter siktat florsocker och stopp.

Smält en fin ekologisk choklad i vattenbad. Blanda i lite, lite varm vispgrädde för såsighetens skull och ringla den över din Lango. Inte för mycket choklad, nej, det vill man inte. Lägg upp snyggt och pudra med ditt finfina Mynta & Limesocker.

En inte söt en;

Gör en ÄppelTzatziki.

Riv ett syrligt och fast ekologiskt äpple och blanda det med en matsked finriven ingefära och en deciliter tjock yoghurt. Kanske kan man tänka sig att runda av ingefärans starka smak med en liten gnutta flytande honung, men inte jag, jag gillar när det river. Lägg upp supersnyggt på eller vid sidan av din lango och garnera med något oväntat.

Erik Måneld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".