18 feb: Paj och simning

Jocke gästades av Mattias Tuneskog och Camilla Johansson-Sponseller från Växjö Simsällskap. 19 - 21 mars anordnar Växjö Simsällskap SM i Masterssimning.

Kort sagt skulle man kunna säga att det är veteran-SM, men att vara veteran här innebär att du är från ungefär 25 till 93 år (som den äldste anmälda är). Deltagarna har olika bakgrunder inom simningen. Camilla som ska tävla deltog i OS i Sydney 2000. Det är som en vanlig simtävling med fri-, rygg-, bröst- och fjärilssim. Växjö Simsällskap  hoppas på uppåt 400 anmälda.

Västergatans kock Emelie Detterskog lagade två sorters pajer

Matpaj

Deg:

125g smör
2,5 dl mjöl
4 msk vatten
1 tsk salt

Blanda allt hastigt (annars blir den seg). Mjöla ett bakbord och degen, kavla ut så att det täcker en form.  Lägg i skalet i formen och grädda 180 grader tills det fått lite färg. Detta kallas att förgrädda. Ta ut skalet och ställ åt sidan.

Fyllning:

Hårt stekt sidfläsk
Timjan
Svamp av ett slag du gillar jag har valt ostronskivling
1 rödlök
1-2 klyftor vitlök
Riven ost

+ägg och mjölk/grädde till äggstanning

Skiva rödlök, hacka timjan grovt och riv lite vitlök. Dela ner svampen i lagom bitar. Fräs allt samman i lite olja så att det får en fin färg och luktar gott. Lägg all fyllning (fräset plus fläsket) i skalet och ställ åt sidan.

För att få en paj måste vi ha en stanning det gör man av ägg och mjölk eller grädde. Jag väljer att ta grädde som jag blandar med lite vatten. På en dl vätska skall du ha ett ägg, stanningen får du se hur mycket du behöver beroende på hus stor paj du skall göra. Häll på vätskan och strö över osten ställ sedan in pajen i ugnen på 175 grader till du ser att den ha stannat av och den fått fin färg.

Söt paj

Idag väljer jag att använda hallon för det tycker jag är det bästa pajbäret, sött och surt på samma gång.

Till pajen behöver du:

Hallon så att det får plats i en pajform ( färska eller frysta)
Havregryn
mjöl
Socker
Vaniljsocker
Smör
Lite mandelmassa
Malen/krossad kardemumma
En "skrapad" Vaniljstång

Blanda  ihop vanilj, kardemumma och hallon. Lägg socker och havregryn, mandelmassa och mjöl i en skål och knip ihop detta med smöret så att det blir smulor av det. Gör en riklig sats det kommer sjunka in när det står i ugnen.

Lägg hallon i botten på formen och sedan smulorna över. In i ugnen på 175 grader till du ser att den fått fin färg och ser ”knaprig ut”. Den kommer bli lite rinnig men det är så det skall vara, jag tycker det är godare än en fast dessertpaj.