22 feb: Teknikhåkan

Teknikhåkans ordlista för de som inte har så mkt teknikkoll

Rippa: Att föra över materialet på en CD eller DVD till en dator. Ofta görs det till formatet Mp3.

Twittra: När man använder sociala nätverket Twitter. Här skriver man korta inlägg som är ungefär lika långa som SMS. Man lägger ut texten och så kan de som väljer att gratisprenumerera på dina inlägg läsa vad du gör. Men bli inte besviken om du inte kommer upp i lika antal som dem som följer Britney Spears. Hon följs av 4.5 miljoner personer.

LED-skärm: En TV- eller datorskärm där man använder lysdiodrar som ljuskälla. LED är nya generationen efter LCD och Plasma. De drar inte lika mkt energi som föregångarna. Dessutom går de att göra mycket tunnare. Fortfarande ganska dyra.

Podda: Även här prenumererar man gratis. Man gör det på ett radioprogram eller TV-program som automatiskt hamnar i din dator efter sändning. Vissa program görs endast som podradio och har aldrig sänts ut i "riktig radio". När de hamnat i din dator så kan du dra över filerna till din bärbara musikspelare och lyssna på programmet när du vill, t.ex tränar.

Skajpa: Att samtala när man använder ett kommunikationsprogram som t.ex Skype eller MSN. Det är s.k. IP-telefoni och om man har en webbkamera så kan man se bild också. Ofta går det att använda mikrofonen i datorn, men annars för du köpa ett headset med mick och lurar som inte brukar vara tokdyrt. Håkan har sett att man snart kommer kunna skajpa via sin TV.

Router: En router är en apparat som gör att du kan koppla in flera datorer på ett nätverk. När du beställer ett internetabonnemang så får du ofta ett modem med inbyggd router. Routern är som en rondell där internetabonnemanget fördelas till de olika datorerna.

RAM-minne: Det är internminnet i datorn. Siffran säger alltså inte hur mkt du lagrar på datorn, men ju större RAM-minne man har ju snabbare går programmen på datorn. Ett RAM-minne är ofta på 1-2gb och är lätt att byta ut mot större kapacitet.

App: Det är ett litet tilläggsprogram som bland annat används i framförallt mobiltelefoner. Både SR och SVT och s.k. apps till mobiltelefoner. Håkan tycker app är ett dumt ord. "Säg tilläggsprogram istället".