24 feb: Efterlysning och vinprov

Idag var det dags för Mattias Isaksson från Systemet att prata om olika drycker och hur man kan tänka när man kombinerar. Dagens tema var grytor. Vad ska man t.ex dricka till en gryta.

Mattias tipsade om följande kombinationer

  • En mustig köttgryta? "Titta på viner som är rena, raka och har en tydlig karaktär. T.ex franska och spanska viner. De är lite fylligare och har en fruktighet som passar.
  • En chili con carne? "Var försiktig om du dricker rödvin. Het mat kan förstärka strävheten i vinet som sin tur förstärker hettan i maten. Det blir en ond cirkel. Jag skulle föreslå öl istället t.ex en ljus lager eller ett halvtorrt vitt vin".
  • En kalops? "Här kan man leta efter ett kryddigt medelfylligt rött vin eller en överjäst öl. Det funkar bra med kalopsens rena raka smaker"
  • En kycklinggryta med gräddig sås? "En fatlagrad chardonnay kan funka bra här. Eller ett vin med bra fruktsyra i som kan jobba tillsammans med det krämiga i såsen.

När det gäller vin i själva grytan så ska man passa sig för fatlagrade viner. Fatigheten kan sitta kvar och få en beska i sig. Passa dig också för vin med sötma i. Ett bra vin i grytan är godast, men har du satsat på ett dyrt vin i glasen så behöver du inte ha lika fint vin i grytan, välj istället ett billigare i samma typ.

Efterlysning

Det var även dags för veckans efterlysning den här onsdagen. Vi kunde förmedla saker som smideskol, sparkstötting och motionscykel. Läs mer om efterlysningen