1 av 2
Olika frön till pajen. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 2
Paj att äta på jobbet. Foto: Niclas Albertsson/SR
Vegetariskt

Paj till lunch

Kock: Erik Måneld

Lunchlådor som hörs

Alla här på jorden har inte lust att lägga hälften av månadslönen på lyxiga restaurangbesök, även om god mat inte är att förakta. Men, man kan ju laga maten själv, varför ska restaurangkockarna få hela nöjet? Och det är en myt att god mat behöver vara komplicerad eller ha knepiga namn på andra språk och skrivas med restaurangmeningsuppbyggnad innehållande annars så oanvända ord som samt och tillberedd och sauterad. Lite enkla lunchlådor helt enkelt.

Degen;

100 g kallt smör i småbitar

3 dl kallt vetemjöl

1 dl durumvetemjöl

salt och peppar

3 msk iskallt vatten

olika sorters frön och grejer

Blanda ihop smör och mjöl, salt och peppar snabbt som sjutton till ett grynigt smulpajsstuk. I med vattnet och forma lika snabbt en deg. Att man ska vara så snabb är för att ju kallare man lyckas hålla degen, det vill säga ju mindre man arbetar med den, desto frasigare blir den vid gräddningen. Låt den vila i tio minuter i kylskåp.

Rota fram en sån där amerikansk muffinsform av storlek ganska stor, kanske åtta, tio eller tolv muffinsar stor. Smörj den noga med smör.

Kavla ut degen tremillimetertjock på ett mjölat bakbord. Strö olika sorters frön på olika ställen och ta ut rundlar som är tillräckligt stora för att räcka upp till kanten på muffinsformarna.  I med dina fyllningar.

Fyllning 1;

Skär några fina ekologiska blomkålsbuketter i halvcentimetertjocka skivor. Lägg dem i en skål och blanda med salt, lite finhackad röd chili, spiskummin och mald koriander och lite olivolja. Lägg ut på bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen på 250 grader i en si så där fem minuter. Lägg i pajskalen. Gör en äggstanning i proportionerna 1 ägg till ¾ dl gräddmjölk, salt och svartpeppar och toppa med några goa flagor parmesan.

Fyllning 2;

Skala och skiva en god getost som inte är för mogen i centimeterskivor. Lägg skivorna på ett fat och svartpeppra dem och ringla lite honung över dem. Gör en äggstanning som ovan, men blanda i lite grovt hackad bladpersilja också. Häll lite stanning i botten av pajerna, lägg i en skiva getost i varje minipaj, på med lite stanning över och strö gärna i några valnötsbitar också när du ändå håller på.

Fyllning 3;

Skala och riv en rödbeta grovt. Värm lite olja i en stekpanna, fräs rödbetan en stund under omrörning, salta och peppra, ta av från värmen, i med en halv deciliter riven parmesanost, ett ägg och en gnutta honung. Rör om som sjutton. I pajskalen med röran..

Grädda dina pajer i 225 grader i ungefär tjugo minuter eller tills de har en riktigt smarrig färg. Sedan är det bara att provsmaka en av varje, frysa in resten och välja efter smak och hunger, peta ned i lunchlådan och för sjutton inte microvåga dem varma! Ät dem med en god säsongsanpassad sallad och impa på Lasse som har någon färdigköpt kemisk kyckling. Lycka till!

Tycker Erik Måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".