1 av 2
Emma Nilsson från Smålandsidrotten. Foto: Niclas Albertsson
2 av 2
Wallenbergare Foto: Niclas Albertsson

4 mars: Smålandsidrotten och Wallenbergare

Emma Nilsson från Smålandsidrotten gästade studion för att berätta om hur man genom att lotta ut bidrag ska få idrottsföreningar i Småland att satsa mer på aktiviteter för personer som är över femtio år. Klubbarna får själv söka och sedan lottas bidragen ut.

Emelie Detterskog lagade Wallenbergare med rårörda lingon och gröna ärtor.

Wallenbergare:
Kalvfärs
Grädde
Salt
Peppar
Ströbröd
Ev: äggulor

Blanda färs med grädde,salt,peppar och en del av ströbröd. Vill du ha i äggulor i kan du ta i dem nu, dem ger effekten att färsen binder lite bättre.

Färsen skall kännas len och skall vara lite ”laxrosa”

Panera biffarna i ströbröd och stek dem in lite olja och smör, lägg in dem i ugnen på 180 grader och låt stå tills du känner att dem är klara.

Potatisen:
Skala potatisen och koka den tills den är riktigt mjuk. Du kan sen antingen pressa, mosa eller vispa den, jag tycker att mosa blir bäst, blanda då i smör efter egen smak, jag tar personligen rätt mycket för jag tycker det ger en fin smak.

Smält smör i en kastrull så det blir skirat.

Lägg upp allt på en tallrik och lägg på dina ärtor samt lingon (rårörda eller lingonsylt) Häll på det skirade smöret och lev lite.
Hoppas du skall tycka om detta, en sån fin rätt som tyvärr blivit lite bortglömd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista