Mat till Picknicken

Västergatans kock Erik Måneld lagar picknickmat.  

QuinoaSallad med Halloumi och små rödbetor och en massa annat smått och gott

Du behöver; (om ni är en si så där fyra picknickare)

3 dl quinoa, gärna svart eller röd för det är så fint
salt och olivolja och en finhackad gul lök
tre färska och späda rödlökar i långsmala skivor
fyra rödbetor, kokta och klyftade
en näve ärtskott, eller andra skott som du gallrat bort i landet
mera olivolja
nymalen svartpeppar
flingigt salt
en halloumiost

Gör med quinoan som man ska göra med ris. Det vill säga, finhacka en gul lök, fräs den i en stor kastrull i rikligt med olja, släng i den sköljda quinoan och låt den fräsa med en stund, salta, rör om hela tiden, och häll slutligen i dubbelt så mycket varmt vatten som du har quinoa. Låt koka i arton och en tredjedels minut. Ta av kastrullen från spisen och lägg över quinoan luftigt i en skål för att svalna.

Blanda den röda löken, ärtskott, salt och olivolja i en bunke. Blanda rödbetsklyftorna med olja och salt i en annan. Låt dem stå medan du ger dig på halloumin.

Värm olivolja i en stekpanna, skiva halloumiosten i så tjocka eller tunna skivor som du känner för och stek den på båda sidor tills den är gyllenbrun och fin och nästan lite knaprig. Blanda ned den i quinoan som nu nog har svalnat och luftats lite grann med en gaffel. Blanda sedan ned löken och ärtskotten och vänd till sist försiktigt ned rödbetorna, försiktigt för att man inte vill att hela salladen ska bli rosa.

Klart som sjutton.

Rabarber & Kardemummakaka

Skiva några stänglar späd och fin oskalad rabarber i tvåcentimetersbitar. Blanda i en skål tillsammans med en tesked kardemumma utblandad i en halv deciliter socker.

Låt stå och dra en stund.

Under tiden blandar du, använd händerna, det är geggigt och roligt, etthundra gram smör med tre deciliter socker till just en rolig gegga. Rör ned ett ägg och en rågad tesked kardemumma. Blanda fem deciliter vetemjöl med en tesked bakpulver och skjuts ned i det andra varvat med två och en halv deciliter fet och god mjölk.

Smöra en lagom stor kakform och bröa den med mannagryn eller vetemjöl.

Kleta ned kaksmeten och strö över rabarbern i alla sin såsighet. Tryck ned rabarbern lite i kakan och strö ett tunt lager pärlsocker över det hela. Baka i fyrtiofem minuter i etthundrasjuttiofem grader någonstans i de nedre regionerna av ugnen.

Smarrigt!

Och glöm för allt i världen inte att en picknick bara kan bli riktigt lyckad om man använder ekologiska råvaror! Det säger väl sig självt att ska man ut i naturen, så ska väl det man äter vara framställt på naturens egna villkor. Solklart! Hur mycket moln det än är.

Tycker å det bestämdaste

Erik Måneld