1 av 3
Oxsvansgryta. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
2 av 3
Emelie mixar pumpapurén. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 3
Vitlök, rosmarin och jordärtskockor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Gryta med kantareller och pumpa

Emelie Detterskog lagar oxsvansgryta med rödvin, jordärtskocka, kantareller och pumpapuré.

Oxsvansgryta

700 gram oxsvans
150 gram rökt fläsk
2 st persiljerötter
1 st palsternacka
3 kvistar rosmarin
½ rotselleri
4 små gula lökar
4 pärllökar
2 st vitlöksklyftor
En halv flaska rödvin
5 dl vatten
5 st jordärtskockor
200 gram kantareller

Börja med att sätta en gryta på spisen och häll i lite olja. Se till att få upp värmen, när det är gjort så lägger du i köttet som skall få färg.

När köttet blivit brynt har du i grovhackad vitlök och gul lök och rosmarin.
Låt detta ”svettas” ett litet tag och ha sedan i dem nedskurna rotfrukterna, rör runt en del och låt dem få lite färg.

Häll på rödvin, vatten, lite salt och sätt på ett lock. Glöm bort grytan ett tag och gör något annat. Kolla till den då och då, du behöver eventuellt tillsätta vätska.

Du kommer behöva koka grytan minst 2 timmar, jag tycker att man med fördel kan koka den längre. När du tycker det är drygt 15 minuter kvar har du i jordärtskockorna och kantarellerna.

Den här grytan är som det mesta jag gör inte speciellt vacker men smakar mycket gott.

Pumpapuré

Butternutpumpa 500g
Gul lök 1st
Vatten så att det täcker pumpan
Creme fraich 1dl

Skär ner pumpan och löken i mindre bitar. Täck allting med vatten och koka upp. Låt sedan det sjuda under lock tills pumpan är genomkokt. Mixa den sedan slät med lite av det resterande vattnet och creme fraichen. Smaka upp med salt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".