1 av 3
Grillade rotfrukter. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 3
Rödbets & Päronpuré. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 3
Mixa väl. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Grillade rotfrukter och annat gott

Erik Måneld lär dig laga sesamgrillade rotfrukter, samt rödbets & päronpuré.

Sesamgrillade Rotfrukter

Om ni är lagom många, behöver ni;

1, 5 kg blandade goda rotfrukter från jordkällaren
½ dl olivolja
1 dl sesamfrön
½ dl flytande honung
1 msk flingigt salt
2 tsk nymalen svartpeppar
saften från en citron
lite finrivet skal från samma citron

Skala, eller tvätta dina rotfrukter. Skär dem i stora skivor. Rosta sesamfröna gyllene i en torr stekpanna. Blanda olja, honung, citronsaft och skal, salt och peppar i en skål. Olja en ugnsform och lägg i rotfrukterna blandade med sesamfrön. Ringla skålsåsen över och rosta i ugn i 225 grader i en si så där fyrtiofem minuter.

Rödbets & Päronpuré

En sisådär 6 portioner.

3 lagom stora rödbetor
100 g smör
1 hyfsat rejäl silverlök, men det funkar med en gul också, bara du har hackat den fint
2 päron som inte är för söta
2 tsk socker
2 msk tranbärsjuice
2 msk vit vinäger
en nypa salt och några vrid på pepparkvarnen.

Värm din ugn till 200 grader. Tvätta rödbetorna och lägg dem i en bra form och låt dem baka sig i ugnen i ungefär tre kvart, eller tills de är mjuka inuti. Låt svalna.

Skala och kärna ur päronen och skiva dem. Hacka löken fint om du inte läste det, och alltså gjorde det i ingrediensförteckningen. (då behöver du inte göra det en gång till, det blir så pyttiga bitar då.)

Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull. Rör i lök och päron, socker, tranbärsjuice och vinäger och låt det hela småputtra i 20 minuter. Rör om ofta och passa så att smöret inte bränner.

Skala rödbetorna och hacka dem lite så där med vänsterhanden. Mixa det du har i kastrullen, när du har tagit den av värmen, tills du har en slät och fin smet.

I med hälften av rödbetorna och lite salt och peppar och mixa en stund till. I med de sista rödbetorna och mixa tills du har en snygg men inte för slät puré.

Färdigt.

Liten söt och stark sås

Mixa en röd chili i en halv deciliter olja. Spara hälften i en glasburk i kylskåpet och lägg den andra hälften i en skål och blanda ihop med en deciliter honung, saften från en halv citron, en matsked hyfsat stark senap och en nypa salt. Blanda noga.

Smaka av försiktigt med eventuellt mer citron, smaken är som baken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".