1 av 4
Det negativa överväger i Tony Hawk: Shred, trots att det i under korta stunder kan bjuda på underhållning.
2 av 4
3 av 4
I Tony Hawk: Shred följer en elektronisk skateboard med spelet, som du använder för att styra din skejtgubbe.
4 av 4
Grafiken i spelet har en skön och behaglig stil som passar konceptet.
Spelguiden

Tony Hawk: Shred

8:34 min

Xbox360/PS3/Wii
3 år

Jerrys betyg:

Tony Hawk: Shred kan vara roligt för de minsta- men plågas av högt pris och frustrerande kontroll, vilket gör att det negativa överväger det positiva i spelupplevelsen.

"Something didn´t work out. Let´s try it again!” Den gamla skejtlegenden Tony Hawk ler sitt allra vitaste leende när jag försöker få min skateboard, som ser ut ungefär som svävarbrädan i Tillbaka till framtiden 2, till att fungera med spelet. Sensorerna på brädan är svårflörtade och det är inte förrän jag gett brädan 1,5 meters fritt spelrum åt alla riktningar som spelet äntligen går igång.

I Tony Hawk: Shred åker du både skateboard och snowboard. Genom att luta brädan bakåt, hoppar gubben på skärmen och jag kan svänga på skärmen genom att svänga med brädan. Genom att gripa tag med handen vid sidan på brädan gör gubben i spelet likadant. Shred går till största delen ut på att röra på brädan i exakt rätt ögonblick, för att göra trick och på så sätt få poäng. Så man rör sig upp, upp, ner, ner, vänster, höger, vänster, höger.

Behaglig grafik

Det ser häftigt ut på skärmen och grafiken är behaglig och flyter på fint. Men framför teven ser det ungefär ut som om du utför husmodersgymnastik. Det innebär att det finns flera lyteskomiska poänger i att se en svettig, stel, 30-plussare som jag själv göra en backflip med en grab i spelet och samtidigt försöka ha värdigheten i behåll. Skratt på olika sociala tillställningar är därmed närmast garanterade.

I själva spelet är det svårt att misslyckas, trots att brädan kan vara plågsamt bångstyrig. Ofta känns det som om det mer är slumpen än du själv som styr vilka trick du får fram genom att svänga och guppa med brädan. Det gör Tony Hawk Shred lite långtråkigt, samtidigt som det inte är särskilt svårt att hålla sig på benen på banorna i Shred. Fast med tanke på att spelet riktas främst mot barn går den låga svårighetsgraden att förlåta. Den halvsjaskiga styrningen av brädan är dock inte lika lätt att se genom fingrarna med.

Brinner för tekniken

Det märks att Tony Hawk själv inte bara har lånat ut sitt namn till spelet, utan att han verkligen brinner för idén om att styra ett skateboardspel genom en elektronisk bräda i vardagsrummet. Han är helt rätt ute- om Shred hade släppts för tre-fyra år sedan vill säga.

För nu tycks vi konsumenter ha tröttnat på att köpa spel som kräver att man hyr en replokal för att få plats med alla tillbehör som behövs. Det som gjorde exempelvis ett spel som Guitar Hero så bra, alltså en tajt kontroll som i ett gitarrsolo kan få dig att känna dig som en demongitarrist framför 50 000 skrikande fans, finns inte här. Bara något som känns som ofärdigt, som aldrig får dig att känna dig som en övermänskligt duktig skejtare, utan bara någon som står och vickar på en plastbräda. Magin i spelet är därmed bruten.

Styrningen frustrerande

Frustrationen med styrningen i Shred, där slumpen tycks styra resultatet, duger inte om man vill ha roligt i mer än någon timme.

9-åringen i mig har dock stundtals roligt på brädan och skulle nog bli glad om föräldrarna kom hem med Tony Hawk Shred. Men med ett pris som är uppe och spatserar kring tusenlappen är det oklart om föräldrarna skulle vara lika glada. Om man gillar att vifta med händer och röra hela kroppen när man spelar tv-spel- ja, då finns det andra, bättre alternativ att tillgå på spelmarknaden. Oavsett om du är ett skateboardfan eller inte. Blir Shred då värt pengarna? Jag är ledsen Tony. Something didn´t work out. Let´s try it again?

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista