1 av 4
Ia:s semlor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 4
Skållad mandel. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 4
Slät bulle till semlan. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
4 av 4
Ät och njut. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Tid för semla

Nu är det tid för bullen med grädde och mandelmassa. Men det finns sätt att variera den klassiska semlan. Ia Ahlsgård tipsar dig om olika fyllningar. Vit choklad, kaffe och apelsin är några av de ingredienser hon använder för att förhöja smaken.   

Bulldeg

1 ägg
500 g mjölk
50 g jäst
200 g smör rumstempererat
200 g socker
5 g salt
10 g kardemumma
1150 g vetemjöl gärna med högre glutenhalt så vetemjöl special passar bra.

Blanda samman alla ingredienserna. Låt gärna gå i matberedare några minuter. Baka ut bullar i önskad storlek. Ställ att jäsa till nästan 3 dubbel storlek. Baka av ca 5 min i 200 grader.

Här går ju givetvis lika bra att använda laktosfri mjölk och smör.

Mandelmassa

2½ dl skållad mandel
2 1/3 dl florsocker
½ äggvita
2 st bittermandlar
Några droppar vatten

Blanda alltsammans.

Fyllning till semlan

Alt 1

Mandelmassa

Tag sedan den mängd du själv önskar av ingredienserna nedan och blanda ihop med mandelmassan.

Vaniljskrap eller vaniljsocker
Citronrasp
Grovt hackad rostad mandel
Några droppar vatten

Alt 2

Mandelmassa

Tag sedan den mängd du själv önskar av ingredienserna nedan och blanda ihop med mandelmassan.

Rostad grovt hackad mandel
Apelsinrasp
Kaffepulver


Mandelfri semla

Urgröpet från semlan
Riven vit choklad
Lite citronrasp
Rostade hackade solroskärnor ( går bra med pinjenötter eller pumpakärnor också).
Eventuellt lite vispad grädde

Blanda allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista