1 av 8
Sandra Bertilsson och programledaren Jocke Wallgren. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
2 av 8
Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
3 av 8
Handskalade räkor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 8
Sushi med avokado. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
5 av 8
Sushi med lax. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
6 av 8
Sandras Sushi. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
7 av 8
Sjögrässallad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
8 av 8
Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Nyttig japansk fisk

Sandra Bertilsson var gästkock i Västergatan. Hon arbetar som sushikock och lär oss hur man gör de japanska delikatesserna.  

Makirullar

Fyllning

Handskalade räkor, gurka och wakamesallad (sjögrässallad)


Andra ex: Handskalade räkor, isbergssallad, majonnäs och rädisor eller en vegetarisk med t.ex. gurka, rödlök, röd färsk chili och spenat.

Gör så här

Lägg noribladet på bambumattan och fördela ut riset genom att arbeta med lösa fingrar.

Riset ska vara kant i kant med noribladet på bredden, men lämna ett par centimeter fritt under och ovanför för att lättare kunna rulla ihop den utan kladd.

Fördela fyllningen i mitten av riset, placera tummarna under mattan och resten av fingrarna på fyllningen för att hålla den på plats.

Du ska nu få riset runt fyllningen, så riset på ena sidan möter riset på andra sidan.  När du rullat ihop den kan du med hjälp av mattan spänna makin lite genom att dra i ena kanten och hålla fast den med den andra.

Låt vila ett tag innan du skär den.

Insideout makirullar

Fyllning

Philadelphiaost, kallrökt lax, isbergssallad, gurka och avokado.


Andra ex: Isbergssallad, majonnäs, avokado, lax eller en vegetarisk med t.ex. gurka, paprika, purjolök och spenat/sallad.

Dra plastfolie över bambumattan och fördela lika mycket ris där på som på den tidigare makin. Dela noribladet på längden och lägg översta kanten i mitten av riset. Lägg sedan fyllningen i mitten av bladet och rulla sedan ihop bladet.

Fortsätt med riset och spänn åt tills den känns lagom kompakt.

Ta bort en del av plasten och strö sesamfröna över, dra sedan tillbaka plasten och låt den vila innan du skär den.

Nigiri

Ta 20g ris, lägg i handen och arbeta lätt med fingrarna tills du fått en lagom hårt packad form. Ta en klick wasabi på pekfingret och lägg på valfri fiskbit, som du sedan lägger på riset.

Blanda wasabi i sojan och doppa sedan bit för bit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".