Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer, tävlingar och senaste nytt.
1 av 4
Smörgåstårta. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 4
Smörgåstårta med lax och makrill. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 4
Dekorera med bland annat rädisor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 4
Solrosskott. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Smörgåstårta med lax och makrill

Vad ska jag bjuda på? Vi blir ju så många? Inte har vi riktiga sittplatser till alla och så vill man ju att maten ska vara förberedd. Lösningen brukar vara smörgåstårta. Emelie Detterskog lär dig göra en tårta med lax och makrill.

Bröd

Antingen kan man välja att baka sitt eget eller köpa ett gott och matigt bröd. Till just denna tårta rekommenderar jag ett riktigt grovt tunt skivat bröd.

Laxkräm   

200 gram varmrökt lax
2 msk creme fraiche
1 msk riven pepparrot
En halv kruka finhackad gräslök
2 msk svart rom
Lite finhackad röd lök

”Riv” sönder laxen och lägg i en bunke. Blanda ner alla andra ingredienser och rör om, var noga med att inte göra krämen för lös. Den skall hellre vara lite stabbig annars kommer den att rinna ut och då blir det inte så vackert i slutändan.

Makrillkräm

En rökt makrillfilé
3 kokta ägg
2 msk majonnäs
1 msk söt/stark senap
1 förpackning Krasse

Koka äggen, jag brukar inte koka dem så de blir riktigt hårdkokta utan lite mittemellean, det blir godare då.
”Riv” ner makrillen i en skål och hacka äggen hyfsat smått och blanda ner. Blanda i majonnäsen, senapen och den klippta krassen och blanda väl.

Majonnäs

2 äggulor
Rapsolja
Knäck äggen i en liten skål.

Vispa ihop gulorna lätt och börja slå oljan över, tänk på att hela tiden röra ordentligt. Spä på med olja till du får önskad konsistens.
Jag rekommenderar att göra den ganska tjock.

När nu gjort dem här två ”rörorna” är det dags att lägga ihop tårtan. Lägg bröd i botten och bred på laxkrämen.

Lägg nytt bröd och på med makrillkrämen .

Lägg nytt bröd och nu kommer det roligaste, dekorera!

Blanda creme fraiche och majonnäs med lite salt och peppar. Bred på så mycket som du vill ha. Det är svårt att ge riktlinjer här för det är så individuellt. Jag gillar själv inte när det är för kladdigt.

Jag har valt att dekorera med romansallad, rädisor, prästost, fänkål, solrosskott, gurka och räkor. Nu är det bara att gå loss och kombinera själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".