1 av 4
Krämig potatissallad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 4
Klar potatissallad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 4
Ia och Jocke är nöjda med dagens matlagning. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 4
Ias arbetsbänk. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Krämig eller klar sallad

Potatissallad passar utmärkt till fisk, kött eller som tillbehör i en buffé. Den finns i otaliga varianter. Här kommer två recept från Ia Alhlsgård.

Klar potatissallad ca 8 pers

1 kg potatis
en knippe dill
10 st rädisor
1 st rödlök
2 msk kapris
1 pkt bacon
20 st sockerärtor
2-3 vårlök
lite god vitkål

Senapsvinigrett

2 msk senap
½ dl rödvinsvinäger
2 dl matolja
salt och peppar
vatten
fett från bacon
1dl pumpafrön eller solroskärnor

Koka potatisen. Låt kallna och skär ner i fina bitar. Skär grönsakerna.  
Bryn bacon och sila av fettet.

Blanda allt.

Vispa ihop vinigretten, slå över, smaka av och låt gärna stå och dra några timmar.



Krämig potatissallad

1 kg potatis
1 ask basilika
1 ask spenat
2-3 äpple
½ gurka
½ pkt fetaost
3 dl majonnäs. Gärna hemgjord.
2 dl gräddfil eller naturell yoghurt

Koka potatis, låt svalna och dela ner den i bitar.
Blanchera spenaten och kyl den snabbt.
Mixa spenat och basilika och majonnäs till en härlig grön färg. Rör i gräddfil.

Skala äpple och gurka, tag även bort kärnhusen på gurkan.
Blanda samman allt. Låt gärna stå och dra ett par timmar.
Strö över fröna



Gott till både fisk och kött!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".