Äpplen, äpplen, äpplen och lite äpplen..

Erik Måneld lagar äppelchutney, äppelsalsa och bakar äppelbröd i dagens program.

Äppelbröd

50 g jäst

1 dl koncentrerad äppeljos

2 grovt rivna äpplen

2 msk honung

½ msk salt

4 dl ljummet vatten

14 dl dinkelsikt och kanske lite till

Blanda jäst med salt, honung, äppeljos och rivet äpple. Rör i vattnet. Blanda ned mjölet i omgångar, tills du har en smidig deg. Arbeta degen i minst fem minuter innan du lägger en bakduk över och gör något annat i en timme.

Knåda degen lite lagom och forma två långa lite roliga limpor. Låt jäsa på plåt i en halv timme till, sätt ugnen på 225 grader i lagom tid.

Baka bröden i 225 grader i tio minuter, sänk värmen till 200 grader och låt bröden baka sig i tjugofem minuter till. Låt dem vila utan bakduk i minst tjugo minuter innan du skär i dem.

Äppelchutney

4 äpplen

1 tummestor bit ingefära

2 msk honung

1 dl socker

1 tsk hackad röd chili

1 msk citronjos

Skala äpplena och skär dem i halvcentimeterstora tärningar. Lägg dem i tjockbottnad traktörpanna eller vid kastrull tillsammans med skalad och finhackad ingefära, honung, socker, chili och citron. Blanda lite försiktigt. Koka under lock i fem minuter, ta av locket och koka i tio minuter till, eller tills äpplena är genomskinliga. Rör ibland, men mycket försiktigt, äpplebitarna ska vara liksom hela.. Klart.

Sesam och Currystekta Äpplen

2 äpplen i 4 mm tjocka skivor utan kärnor

2 msk curry av riktigt bra sort (madras eller annan riktigt gyllene sort)

1 dl skalade sesamfrön

olja av en sort som du trivs med

flingigt salt

Blanda sesamfrön och curry i en stor skål. Kasta runt äppleskivorna i blandningen, tills de är helt inbäddade. Hetta upp oljan i en bra stekpanna. Stek äppleskivorna gyllene, kanske i en och en halv minut på varje sida. Låt dem rinna av lite på hushållspapper och strössla över lite flingsalt innan du äter dem till nästan vad som helst.

Äppelsalsa

3 äpplen

½ röd chili

1 röd lök

1 citron

1 näve persilja

lite olivolja

lite salt

lite svartpeppar

Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka rödlöken. Riv skalet av citronen. Grovhacka persiljan. Blanda alltsammans i en skål tillsammans med saften från citronen, lite olja, salt och peppar. Låt stå och sansa sig i kylen i minst tjugo minuter innan servering. Klart!