1 av 2
Jonas Letelier om drycker till påskmaten. Foto: karin Hellzén/ Sveriges Radio
2 av 2
Påsköl till påskmat. Jonas Letelier häller upp. Foto: Karin Hellzén/ Sveriges Radio
Västergatan

Vad skiljer påsköl från julöl?

8:18 min

Hur ser dryckestraditionen ut på påsken? Vad skiljer en påsköl från en julöl? Vad passar bra till påskbordet med ägget, sillarna och laxen? Västergatans dryckesexpert Jonas Letelier reder ut begreppen kring påskens drycker.

-- Påsken är lite som en förlängning av julen samtidigt som man välkomnar våren. Det är vårigare och lite friskare.

-- Det som skiljer påskölen från julölen är inte så enkelt att säga. Det är ganska många olika sorters öl och flera nya sorter testas som är nya för året. Men generellt är kryddningen inte lika tung som till julen, lite lättare helt enkelt, säger Jonas.

Han tycker att en bra påsköl ska vara matvänlig och inte för kraftig men ändå smakrik. Ölen får inte ta över maten eftersom det är lite elegantare smaker till påsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista