Västergatan

Kronobergarna på Titanic

7:13 min

Nu i april är det 100 år sen som atlantångaren Titanic gick under. Titanic som trots att hon bara användes i knappt fem dygn blivit världens kanske mest mytomspunna fartyg. 123 svenskar var med bland Titanics drygt 1 300 passagerare, 33 av dem var smålänningar och åtta kom från Kronobergs län.

I P4 Kronobergs serie ”Kronobergarna på Titanic” presenterar frilansjournalisten Mats Carlsson-Lénart historien om Titanic och om de människor från Småland och Kronoberg som reste med fartyget.

I serien medverkar bland annat en av Smålands Titanic-överlevande, Helmina Nilsson som var född i Ramkvilla 1886. Före sin resa med Titanic bodde hon i Växjö där hon arbetade i biskopens hushåll. Helmina fick plats i en av Titanics livbåtar och om den skräckfyllda natten då Titanic gick under berättade Helmina år 1957 när hembygdsmannen Arvid Andersson från Reftele besökte henne hemma i Rörvik. Inspelningen har såvitt känt inte hörts i radio tidigare.

En av världens ledande Titanic-kännare, den svenske författaren och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm medverkar också. Han berättar bl a om Olga Lundin från Hallaryd som liksom Helmina Nilsson överlevde katastrofen. Olga uppmärksammas just nu i en stor titanicutställning på Sjöfartsmuseet i Barcelona.

I Titanic-katastrofen, natten mellan den 14 och 15 april omkom 1 495 personer medan 712 räddades i livbåtarna och fördes efter några timmar över till Cunardlinjens atlantångare Carpatia som förde de överlevande till New York.

Av kronobergarna överlevde två medan sex omkom.

Det är Mats Carlsson-Lénart som gjort serien om Titanic.