1 av 11
Titatnic avgår från hamnen i Southhampton.
2 av 11
Många tror kanske att James Camerons film ”Titanic” var mer eller mindre den första filmen om den mytomspunna oceanångaren. Men redan 1958 gjordes i England den påkostade ”En natt att minnas” med Kenneth More i huvudrollen som styrman Lightoller. I småroller syntes bl a Sean Connery, Desmond Llewellyn (Q i många bondfilmer) och Howard Lang som spelade styrman Baines i den klassiska TV-serien Onedinlinjen.
3 av 11
Den forna stapelbädden på varvet Harland & Wolffs gamla område i Belfast där Titanic byggdes har nu till 100-årsminnet märkts ut så att besökare på upplevelseutställningen Titanic Belfast kan se hur stor hon var.
4 av 11
I Belfast har det nya Titanic-upplevelsecentrat ”Titanic Belfast” byggts strategiskt, precis vid stapelbädden där Titanic byggdes och nära varvet Harland&Wolffs gamla viktorianska huvudkontor i vilket atlantångaren designades. Bilden tagen från däcket på S/S Nomadic, det enda fartyg från Vita Stjärn-linjen som fortfarande finns kvar och som just nu renoveras i Belfast för att bli museifartyg. Nomadic var ett mindre matarfartyg som skulle föra passagerare från Cherbourg i Frankrike över till Southampton för byte till rederiets atlantgående fartyg.
5 av 11
Kajen varifrån Titanic avgick från Southampton den 10 april 1912 är inte mycket att se. Den är än idag en terminal för kryssningspassagerare, t ex för dem som vill åka med Queen Mary och andra moderna oceankryssningsfartyg över Atlanten.
6 av 11
I en vacker villa i Belfast bodde Titanics unge chefskonstruktör Thomas Andrews, han som var med på jungfruresan och tämligen omgående efter atlantångarens kollision med isberget kungjorde att fartyget skulle sjunka. Idag har Irlands fotbollförbund sina lokaler i huset men trappan från Andrews tid finns kvar och påminner en hel del om trappan och stilen på Titanic.
7 av 11
Den forna stapelbädden på varvet Harland & Wolffs gamla område i Belfast där Titanic byggdes har nu till 100-årsminnet märkts ut så att besökare på upplevelseutställningen Titanic Belfast kan se hur stor hon var.
8 av 11
Trappan i Titanics förstaklassavdelning har blivit känd bl a genom James Camerons storfilm ”Titanic”. På en särskilt bankett- och konferensvåning högst upp i den spektakulära Titanic-upplevelseutställningen ”Titanic Belfast” har Titanics trappa återskapats av nordirländska hantverkare och Titanic Belfast hoppas inte minst på att par från hela världen nu ska komma till Belfast för att gifta sig i trappan.
9 av 11
I Southampton, den sydengelska hamnstaden varifrån Titanic och många andra atlantångare avgick öppnas den 10 april, 100-årsdagen av Titanics avgång från staden, ett nytt stads- och sjöfartshistoriskt museum – Sea City Museum – där en Titanic-utställning blir en av hörnpelarna.
10 av 11
Helmina Nilsson, småländsk Titanicöverlevare. Foto: Arvid Andersson /Reftele hembygdsförenings arkiv.
11 av 11
Southampton har flera små Titanic-monument och minnesmärken, bl a detta som tillägnas Titanics tappra musiker som höll ut och arbetade in i de sista minuterna.
Västergatan

Kronobergarna på Titanic

7:13 min

Nu i april är det 100 år sen som atlantångaren Titanic gick under. Titanic som trots att hon bara användes i knappt fem dygn blivit världens kanske mest mytomspunna fartyg. 123 svenskar var med bland Titanics drygt 1 300 passagerare, 33 av dem var smålänningar och åtta kom från Kronobergs län.

I P4 Kronobergs serie ”Kronobergarna på Titanic” presenterar frilansjournalisten Mats Carlsson-Lénart historien om Titanic och om de människor från Småland och Kronoberg som reste med fartyget.

I serien medverkar bland annat en av Smålands Titanic-överlevande, Helmina Nilsson som var född i Ramkvilla 1886. Före sin resa med Titanic bodde hon i Växjö där hon arbetade i biskopens hushåll. Helmina fick plats i en av Titanics livbåtar och om den skräckfyllda natten då Titanic gick under berättade Helmina år 1957 när hembygdsmannen Arvid Andersson från Reftele besökte henne hemma i Rörvik. Inspelningen har såvitt känt inte hörts i radio tidigare.

En av världens ledande Titanic-kännare, den svenske författaren och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm medverkar också. Han berättar bl a om Olga Lundin från Hallaryd som liksom Helmina Nilsson överlevde katastrofen. Olga uppmärksammas just nu i en stor titanicutställning på Sjöfartsmuseet i Barcelona.

I Titanic-katastrofen, natten mellan den 14 och 15 april omkom 1 495 personer medan 712 räddades i livbåtarna och fördes efter några timmar över till Cunardlinjens atlantångare Carpatia som förde de överlevande till New York.

Av kronobergarna överlevde två medan sex omkom.

Det är Mats Carlsson-Lénart som gjort serien om Titanic.

Personer från Kronobergs län på Titanic

Pål Andreasson (f 1893) smed från Kalfsnäs, Kalfshult i Hallaryd. Reste tillsammans med fyra andra personer från Hallaryd: Albert Augustsson, Karl Jonsson, Nils Johansson och Olga Lundin. Omkom.

Albert Augustsson (f 1889) från Kråkeryd, Hallaryd. Smed. Omkom.

Nils Johansson (f ca 1873) från Svaneryd, Hallaryd. Smed som var bosatt i USA, kom för att hämta fästmö Olga Lundin. Omkom.

Olga Lundin (f 1889) från Svaneryd, Hallaryd. Hade flyttat till USA och var på väg hem efter återbesök i socknen. Räddades i livbåt 10. Återkom till Sverige 1963 och dog i Osby 1973.

Karl Jonsson (f 1880) reste med Hallarydsgruppen och var svåger med Olga Lundin. Troligen var han dock hemmahörande i Loshult på andra sidan skånegränsen. Karl överlevde nätt och jämnt katastrofen och bodde sedan i USA men hans slutliga öde är okänt.

Ernst Axel Algot Aronson (f 1887) från Hörset i Lagan. ”Hemmason”. Reste med sin kusin Gustaf Edvardsson. Omkom.

Gustaf Edvardsson (f 1893) från Tofta, Ljungby. Reste med kusinen Ernst Aronsson. Omkom.

Johan Lundahl (f 1861) från Fyrnan, Urshult. Omkom i sin hytt. Hade bott 25 år i Spokane, Washington men sedan flyttat till hemtrakten i Urshult. Var med Titanic på väg tillbaka till Spokane, en ”re-emigrering”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista