1 av 3
En fransk klassiker med en småländsk touch. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
2 av 3
Ia Ahlsgård och Jocke Wallgren smakar av menyen. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
3 av 3
Ia Ahlsgård bränner med gasbrännaren. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
Västergatan

Smålandsnicoise och crème brulée

Ia gör en smålandsinspirerad sallad med gröna bönor, kapris och oliver. Till efterrätt blir det en  läcker crème brulée. 

Smålands-nicoise

Du behöver:
2 st hjärtsallad
3 ägg
1 knippe gröna bönor
100 g bacon
20 st små svarta oliver m kärnor
1 rödlök
2 msk kapris
200 g varmrökt röding (alternativt tonfisk)
300 g färsk potatis
1 msk dijonsenap
½ dl olivolja
Salt och peppar

1. Koka potatisen, blanchera bönorna, koka äggen ca 6 min. strimla ner baconen och knaperstek den! Sila av fettet och spara det!

2. Gör en vinägrett av lite av Baconfettet, löken som fått gå lite med fettet, senap och olivolja. Smaka upp med salt och peppar!!

3. Arrangera på tallrik sallad, bönor, potatis, ägg, fisk, oliver, ringla över vinägrett och strö på kaprisen.

Crème brulée

Du behöver:
650 g grädde
150 g mjölk
1 vaniljstång
160 g äggula
150 g socker

1. Dela vaniljstången på längden. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med vaniljstången. Tag av värmen och låt svalna något.

2. Vispa samman äggula och socker. Häll ner i mjölksmeten. Låt kallna och gärna stå över natten.

3. Häll i önskade formar, grädda i vattenbad i 110-120 grader i ungen, cirka 30-40 min.

Låt svalna och strö på socker och bränn av!! Servera genast!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".