Historikern Olle Larsson hjälper oss med allmänbildningen kring stormaktstiden på 1600-talet. Foto:Marina Eliasson/Sveriges Radio Kronoberg
Västergatan

Blodbad, kaos och ångest

"Dom marcherade rakt in i evigheten"
1:52 min

Blod och hjärnsubstans, ett veritabelt kaos, hästar som vrålar i ångest. Detta var verklighetens krigsbild från stormaktstiden på 1600-talet. Långt ifrån den romantiserade bilden vi är vana att se.

Det menade historikern Olle Larsson som pratade om stormaktstiden i Västergatan.

– Den bild som vanligast förmedlades från den tiden var betydigt mer romantiserad än verkligheten. Det var ofta snälla skildringar med mullrande kanoner i bakgrunden och den hjältemodiga döden, sa Olle Larsson.

-- Men stormaktstiden i Sverige innebar fasansfulla scenarier, säger Olle Larsson.

Dödsdom
Att bli uttagen som knekt var en dödsdom, man stympade sig hellre själv än att gå ut i fält. Prästerskapet gjorde listor över befolkningen, man ville tex inte ha ut ensamma bondsöner i krig för då stod man med herrelösa gårdar.

-- Man straffades hårt om det blev klart att man stympat sig. Man ställdes inför rätta och dömdes, ibland till böter. Det är fasansfullt för det visar ju hur oerhört rädd man var för att tas ut till knekt.

De flesta dog
– Det finns en socken i Bygdå där 320 män togs ut som knektar och där 127 av dem aldrig kom hem igen. Och det finns uppgifter från Kronobergs regemente om att av de knektar som togs ut i krig 1635 levde ingen 1640. Dödligheten var alltså total och man gjorde som sagt vad som helst för att slippa gå ut i krig.

-- Men det är häpnandsväckande vilken oerhörd återhämtningskraft samhället har efter omfattande krigsförluster med härar på tusentals man. Det var ju motsvarande små städer som kom marcherande.

Västergatan
vastergatan@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".