Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer, tävlingar och senaste nytt.
1 av 2
Prinsesstårta som Märta har bakat. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
2 av 2
Märta Grundberg är konditor i Västergatan. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
Västergatan

Märtas prinsesstårta

Idag är det konditorn Märta Grundberg som tar på sig förklädet. Hon ska baka en klassisk prinsesstårta med marsipantäcke och med en ros på toppen, så klart!

Ingredienser till tårtans olika delar:

Tårtbotten
ägg 200 gram (4st)
socker 140 gram
vetemjöl 135 gram
bakpulver 4 gram

Värm ägg och socker i en bunke över vattenbad till ca 60grader.Rör hela tiden. Vispa fluffigt, vänd i de siktade vetemjölet och bakpulvret.
Baka i tårtring ca 20-30 min i 175 grader.

Vaniljkräm
mjölk 500 gram
en halv vaniljstång
socker 100 gram
äggula 120 gram
maizena 35 gram
smör 25 gram

Koka upp mjölk och den urskrapade vaniljstången. Blanda socker, äggula och maizena i en bunke. Häll den heta mjölken över äggblandningen, rör om och häll tillbaka i kastrullen. Koka under ständning omrörning, från första bubblan i minst 2 minuter för att koka bort maizena smaken.
Ta bort kastullen från plattan och tillsätt smör. Sila och låt svalna.

Hallonsylt
Hallon 500 gram
socker 350 gram
vatten 150 gram
en halv vaniljstång

Koka alla ingredienser till sylt-konsistens. Testa genom att kyla ner en del på till exempel en tallrik. Kyl sylten till den har satt sig.

Övriga ingredienser:
Marsipan till att täcka tårtan med och ros ca 600 gram
Grädde ca 500 gram
Florsocker till dekor


Montering
1. Skär tårtbottnen i tre delar.
2. Bred på hallonsylt, lägg på en botten.
3. Blanda vaniljkrämen med hälften av grädden, bred på nästa lager och forma till en kupol.
4. lägg på den sista botten och stryk upp med resterande grädde på och runt tårtan.
5. Kavla ut marsipanen och täck tårtan.
6. Forma marsipanen runt tårtan med händerna och var noga att börja uppifrån och ner för att undvika rynkor i marsipanen.
7. Sikta florsocker över tårtan och sätt marsipanrosen på plats!

Med vänliga hälsningar Märta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".