1 av 3
Mamma Ingrid med sonen Peter som nu åker till Afghanistan. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
2 av 3
- Är det här sista gången jag kramar min son, undrar Ingrid. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
3 av 3
Peter Lövgren visar på kartan var den svenska basen i Afghanistan ligger. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Västergatan

"Man vänjer sig aldrig"

Peter åker till Afghanistan - igen
11 min

Nu åker Peter Lövgren från Alvesta tillbaka till den svenska FN-styrkan i Afghanistan. Ett halvår ska han tillbringa i fruktansvärd hetta och i ett område där du aldrig vet vad som kan hända eller när det ska hända.

I julas kom Peter hem efter sin första sejour som FN-soldat i Afghanistan. Det tog minuter innan hans mor Ingrid insåg att han skulle tillbaka igen.

- Jag gillar absolut inte min sons val av yrke, men jag älskar honom och respekterar fullkomligt att han gör det som hans hjärta säger att han ska göra. Jag vet att han gör nytta, men jag är hela tiden livrädd för vad som kan hända. Trots ett halvår i den svenska bataljonen i Afghanistan så har jag inte lugnat mig det minsta. Man vänjer sig aldrig.

- Anledningen till att jag åker igen är att jag vet att jag gör nytta, gör skillnad för folket i Afghanistan. Mycket har blivit väldigt mycket bättre de senaste året och det är den utvecklingen som jag är i Afghanistan för att stötta.

Västergatan
vastergatan@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".