Jörgen Karlén och Göran Widing, Gemla Möbler i Diö Foto: Per Brolleus/Sveriges Radio
Västergatan

De arbetar med unik träböjsteknik

17 min

I dagens Västergatan besöker Per Brolléus Sveriges äldsta möbelfabrik, Gemla Möbler som blir 151 år gammal i år. Här tillverkar man möbler och främst stolar på gammalt vis genom avancerad träböjteknik. Den lilla möbelfabriken är riktigt het just nu; den trendiga designgruppen Front har till exempel skapat en stolserie som utgår från former de har hittat i Gemlas arkiv.

På Gemla Möblers fabrik händer det mycket just nu. Per Brolléus träffar Johan Karlén och Göran Widing för att prata tillverkning av möbler och om deras unika träböjarteknik.

Här arbetar man med äldre tillverkningstekniker genom bland annat ”Böjen”. Denna teknik är en konst för sig och väldigt ovanlig. Fabriken i Gemla är den enda i Sverige som arbetar med denna böjträteknik vilket har blivit fabrikens signum. Allt arbete ska kunna kopplas historiskt tillbaka till fabriken i Gemla.

– Detta är ett genuint hantverk som kan jämföras med glasblåsare.

Gemlas Möbler har sedan några år tillbaka påbörjat samarbeten med några av Sveriges mest kända designers som till exempel Jonas Bolin. Till årets möbelmässa har man arbetat fram en stol tillsammans med designgruppen Front.

Per Brolléus
per.brolleus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista