1 av 5
Sallad lagad av Emelie Detterskog. Foto: Linda Ottosson/Sveriges Radio
2 av 5
3 av 5
Isad rabarbersoppa lagad av Emelie Detterskog. Foto: Linda Ottosson/Sveriges Radio
4 av 5
Seg maräng lagad av Emelie Detterskog. Foto: Linda Ottosson/Sveriges Radio
5 av 5
Picknick lagad av Emelie Detterskog Foto: Linda Ottosson/Sveriges Radio
Västergatan Recept

Frisk sallad, rabarbersoppa och maränger

Kocken Emelie Detterskog tänker picknick i dagens Västergatan. Det bjuds på Isad rabarbersoppa, sega maränger och en frisk sallad.

Isad rabarbersoppa

2 kg rabarber med skal
7,5 dl sockerlag
2 kvistar mynta
1 tsk kardemumma

Koka upp sockerlagen, 3,25 dl socker och lika mycket vatten.
Under tiden som sockerlagen kokar upp skär du rabarbern i tunna skivor.
Lägg myntablad och kardemumman ihop med rabarern och häll sockerlagen över.
Låt svalna något, mixa sedan alltsammans. Vill du kan du sila blandningen för att få lite elegantare mix och förhindra att det blir tjockt.
Dekorera gärna med lite hela myntablad.

Sega maränger
230 g socker
170 g äggvita
ett litet tryck på citronen

Lägg ingredienserna i en rostfri skål och sätt skålen över ett vattenbad och se till att vispa med jämna mellanrum. När du sticker ner fingret skall det kännas varmt och smått obehagligt, då är det färdigt. Ta upp skålen ur vattnet och vispa massan kall. När den är kall, klicka ut marängen på bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 100 grader. Tiden i ugnen varierar beroende på storlek av marängen. Känn därefter på marängen och bedöm hur du själv vill ha den.

Sallad

1 knippe grön sparris
1 knippe vit sparris
1 näve bladpersilja
1 näve mynta
1 ask sockerärtor
1 ask hericoverts
50 g parmesan
2 msk honung
Lite olivolja
1 citron

Börja med att koka upp en kastrull med saltat vatten. Skär bort ändarna på sparrisen och hericovertsen. När vattnet kokar lägger du ner grönsakerna och låter dem koka tills de känns spänstiga. Ta upp dem snabbt och lägg ner dem genast i kallt vatten. Riv av bladen på persiljan och myntan.

Skär ner ärtorna och sparrisen i önskad storlek och blanda med örterna. Dela citronen på hälften. Den ena halvan skär du i snygga bitar och har i salladen. Den andra halvan citron kramar du ur saften på och blandar med olivolja, honung och riven parmesan. Häll dressingen över salladen och blanda väl och njut riktigt. Ett tips är att ha i lite rostade nötter också vilket sätter en extra krydda på det hela.

Vänliga hälsning Emelie

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".