Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer, tävlingar och senaste nytt.
Västergatan

Nu börjar självförsörjningen

Publicerat måndag 28 maj 2012 kl 11.00
Följ med till Skillnaden och möt skillnaden
12 min
1 av 5
Sara, Viggo och Filip i grönsakslandet framför huset i Skillnaden utanför Kalvsvik. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
2 av 5
Stora pojken Otto visar reportern hur gott det är med piplök. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
3 av 5
Fram till årsskiftet ska Bäckmos vara självförsörjande på grönsaker. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
4 av 5
Små blad ska bli stora växter... Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
5 av 5
Här var det Saras tur att titta in i kameran... Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio

Sara och Filip Bäckmo har bestämt sig. Bestämt sig för att under en säsong, det vill säga fram till årsskiftet, leva på egenodlad mat. Framförallt grönsaker.

– Kött, fisk och en del annat köper vi, men när det kommer till grönsaker så ska vi vara helt självförsörjande, berättar Sara.

Första besöket - 28 maj 2012

Solen skiner och sommaren har äntligen kommit till Skillnaden (jo, det heter så) i Kalvsvik där Filip och Sara Bäckmo bor i ett rött hus med vita knutar. Barnen Otto och Viggo leker bland piplökar och sparris och visar reporter Brolléus hur gott allt är som än så länge kommit upp ur jorden. Kolja är den ende i familjen som inte hjälper till i de stora trädgårdslanden framför huset, vilket kan bero på hans enorma storlek och därmed förmåga att trampa sönder en hel del av det som grönskar. Kolja är en Newfoundlandhund på 75 kilo...

– Bakom det här experimentet står min Sara, menar Filip. Jag är intresserad av slutprodukten, dvs det som kommer på tallriken. Resten är jag inte särskilt bra på. Men, jag tycker det här ska bli oerhört kul.

– Det mest roliga är att det vi äter kommer att förändras med tiden. Nu är det vissa grönsaker som är mogna, medan det till hösten är andra, säger Sara som brinner för sina land och för allt som nu spirar i raderna.

Västergatans reporter Per Brolléus kommer följa det som händer på Skillnaden i Kalsvik under ett halvår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".