1 av 4
Märta använder jordgubbar och mandelflan att toppa tarten med. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
2 av 4
De små tartarna på ett fat. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
3 av 4
Syrénen doftar ljuvligt tillsammans med tarten. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
4 av 4
Så här ser tarten ut inuti. Foto: Malin Ulfhager /Sveriges Radio
västergatan

Tarte med jordgubbar och mynta

I torsdagens matlagning gör Märta Grundberg en efterrätt som heter duga. Det ska bli en tarte med mandel, mynta och jordgubbar med grädde på toppen. 

Recept till en stor eller 15 små tarts

Mördeg
Smör 90 gram
Vetemjöl 165 gram
Florsocker 56 gram
En nypa salt
Äggula 30 gram

Dela det kylskåpskalla smöret i mindre bitar, blanda alla ingredienser tills det gått ihop till en mördeg. Platta ut degen och lägg i plastpåse. Låt ligga några timmar i kylen. Kavla ut ca 0,5 cm och fodra (tryck ut i formar), nagga hål med till exempel en gaffel och sätt in i kyl igen.


Jordgubbs- och myntakräm
Jordgubbspure 200 gram
Socker 30 gram
Citronsaft 12 gram
Mynta efter smak
Pektin 8 gram
Socker 20 gram
Citronsyra 2 gram
Vodka 6 gram
Gelatin 3,5 gram

Hacka eller mortla myntabladen med lite av sockret. Koka upp jordgubbspure, socker, citronsaft och mynta. Dra ifrån plattan och låt dra några minuter under plast, smaka av.

Lägg gelatinet i kallt vatten. Sila av myntabladen och koka upp igen. Blanda pektin och andra delen socker, tillsätt under vispning.

Fortsätt vispa och koka ca 3 min. Dra från plattan och tillsätt citronsyra och vodka, som har blandats innan.

Tillsätt det urkramade gelatinet. Häll över i en bunke eller liknande och låt sätta sig i kylen.


Mandelfyllning
Mandelmjöl 230 gram
Kakao 25 gram
Smör 125 gram
florsocker 115 gram
Citronzest från ½ citron
Ägg 125 gram (2 stora eller 3 små)


Kör det rumstempererade smöret med mandelmjöl, kaka, socker och citronzest till en smidig massa. Tillsätt äggen lite i taget under omrörning. Fyll tarten med mandelfyllningen och baka på 175 grader i mellan 8 - 20 minuter beroende på storlek.

Kontrollera att tarten är färdig genom att skaka den försiktigt och se om den satt sig. Låt svalna.


Färdigställning
Rör den kalla och fasta jordgubbskrämen smidig, bred/spritsa på tarten. Dekorera med färska jordgubbar och mynta, rostad mandel och vispad grädde.

Märta Grundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".