1 av 5
Så här kan marockansk mat se ut. Det är harissa, bröd och grillad aubergine. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
2 av 5
Khoubz – Marockanskt matbröd. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
3 av 5
Erik Måneld var jättenöjd med dagens rätt, det blev precis som han ville. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
4 av 5
Aubergine. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
5 av 5
västergatan

En mathyllning till Loreen

Dags att dra nånstans där det finns mycket sand att leka i kanske? I Helgen vann Loreen Eurovision Song Contest. Hon har rötter i Marocko där hennes föräldrar kommer ifrån. Därför passar det fint att Erik Måneld lagar till en marockansk maträtt.

Grillad aubergine i honung och harissa

Du behöver:
2 auberginer
olivolja till stekningen
en tummelång bit färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 tsk mald spiskummin
2 tsk harissa
3 msk flytande honung
saften från en citron
havssalt

1. Värm din stora stekpanna eller varför inte köra igång grillen?!
2. Skala auberginerna, skär dem i ganska tjocka skivor och lägg dem i tio minuter i saltat vatten, för att dra ur lite av beskan. Skölj dem sedan, klappa dem torra med en handduk eller hushållspapper och doppa dem i olivolja.
3. Lägg dem på grillen eller i stekpannan och låt dem få ordentligt med färg på båda sidor.
4. Lägg dem åt sidan så länge.
5. Finhacka vitlöken och skala och finhacka ingefäran.
6. Hetta upp lite olja i en djup stekpanna och fräs vitlöken i några sekunder. Rör i ingefära, harissa, spiskummin, citron och honung.
7. Fyll i lite vatten, ungefär så det blir en centimeter djupt och låt det koka upp, rör om och lägg i de grillade aubergineskivorna.

Låt det hela småputtra i tio minuter, eller tills auberginen mjuknat ordentligt och sugit in alla smakerna och det mesta av såsen.

Servera auberginen ljummen med ett gott bröd att skrapa tallriken med.


Harissa

Du behöver:
10 röda chilisar, gärna av lite olika sorter
5 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
½ tsk salt

1. Skär vitlök och chili i bitar och mixa ihop med resten av ingredienserna till en nästan slät sås. Ät varsamt.
2. Spara täckt av lite olivolja i glasburk i kylen. En välgjord Harissa som inte blivit petad på med smutsiga fingrar eller bestick står sig i evigheter.


Khoubz – Marockanskt matbröd
Typ tio stycken att grilla eller köra i ugnen på 225 grader

Du behöver:
5 dl fullkornsmjöl av vete
5 dl fint vetemjöl
4 dl kornmjöl
1,5 dl majsmjöl + lite mer för att klappa in i brödet vid formning
3 msk torrjäst
1 msk socker
6 dl vatten, fingervarmt
2 msk olja
½ msk salt

1.Blanda det fina vetemjölet med sockret, saltet, jästen och vattnet i en stor bunke.
2. Låt stå på en varm plats tills det blir bubbligt.
3. Blanda ned fullkornsmjölet, kornmjölet, majsmjölet och oljan.
4. Blanda ihop till en fast deg, ta eventuellt mer fint vetemjöl om det behövs.
5. Knåda tills degen är smidig. Ställ varmt för att jäsa i ca tjugo minuter.
6. Dela degen i tio bitar och platta ut dem till tunna kakor, max en centimeter tjocka.
7. Kläm ett märke i mitten av varje kaka med tummen. Detta gör inget speciellt med brödet, men det känns kul.
8. Strö ut majsmjöl på bakbänken och lägg brödbitarna därpå.
9. Strö majsmjöl över och klappa försiktigt fast det lite i brödet.
10. Låt jäsa till nästan dubbel storlek, cirka tjugofyra minuter.
11. Baka i ugnen på 225 grader i femton minuter, eller på grillen, typ tre minuter på varje sida, eller tills bröden fått fin färg!

Klart!

Tjoho! Påpekar Erik Måneld

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".