Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Västergatan

Monica recenserar veckans böcker

Monica Bengtsson recenserade böcker i Västergatan. En spänningsroman och tre romaner blev det den här veckan. Bland annat den nya romanen av Hanne-Vibeke Holst. Men imponerade den? 

Gunnar Ardelius – Friheten förde oss dit, (3)
Boken med det vackra omslaget som utspelar sig i Liberia i slutet av 60-talet. En svensk familj flyttar till Liberia där pappan fått jobb som personalchef för ett gruvföretag. Men problemen hopar sig. Strejk hotar i gruvan och sonen Mårten blir vän med Ormpojken, som jagar ormar från familjens trädgård, och börjar ställa sig på liberianernas sida mot kolonialisterna.

En enda sanning – Olle Lönnaeus, (3)
Joel sitter och är halvfull en kväll. Telefonen ringer och det är hans pappa Mårten som han inte pratat med på 20 år. Joel tar sig ut i snöstormen och hittar sin pappa hängd i en tvättlina.

Innan floden tar oss – Helena Thorfinn, (4)
Historien börjar på landsbygden i Bangladesh där 19-åriga Mukta mördas av sin svärmor och sin man. Hennes systrar flyr till Dhaka för att inte gå samma öde till mötes. Samtidigt landar det nya svenska biståndsrådet Sofia tillsammans med sin familj och ödena vävs ihop.

Förlåtelsen – Hanne-Vibeke Holst, (2)
En släktkrönika som tar sin början 1940 när de tyska stridsplanen flyger in över Danmark. Nästa händelse sker i nutid där Helena jobbar som operachef i Berlin och ska ta emot ett demokratipris. Till utdelningen kommer dottern med sin nya pojkvän som är muslim som tar Helena och dottern tillfånga som straff för att Muhammed visats förnedrande i en Mozartuppsättning som Helena ansvarat för. Berättelserna närmar sig varandra och vävs så smånigom ihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".