Västergatan

Den närmaste vägen till Tokyo är över Alvesta

6:38 min

Det är många som reser iväg på semestern och för att flygresan ska gå säkert till behövs flygledarna. Vi besöker två flygledare på Småland Airport utanför Växjö och lyssnar till piloternas anropningar till flygtornet. Tonny Olsson berättar bland annat att den närmaste vägen för dem som reser från Paris till Tokyo är över Alvesta.

Flygledarna Tonny Olsson och Bosse Bjärbo är båda två erfarna flygledare på Småland Airport. Vi är på besök i flygtornet på Småland Airport där Tonny Olsson och Bosse Bjärbo berättar om hur det går till.

Flygledare är som dirigenter som talar samma språk


– Jag brukar likna jobbet som flygledare som dirigenter som leder en symfoniorkester. Piloten är experten och vi dirigerar säger Tonny Olsson.

Jobbet som flygledare är inte enkelt och det är viktigt att alla förstår och talar samma språk. Man använder UTC (koordinerad universell tid) för att kunna kommunicera med en gemensam tid över alla tidzooner oavsett vart man flyger berättar Tonny.

– Vi pratar alltid engelska när vi anropar men är det någon som ropar till oss på svenska pratar jag tillbaka på svenska. Vi använder också ett speciellt flygspråk som alla över hela jorden använder.

– Den närmaste vägen från Paris till Tokyo går via Alvesta. Det går en luftväg strax öster om Växjö.

"Haverier och olyckor händer väldigt sällan men jag har tryckt på knappen"

– Den röda knappen där är ett haverilarm, den trycker jag på om jag vet vart planet har störtat. Varningslarm skickar man ut om det är så att ett flygplan är sönder på något vis.

– Det värsta jag har varit med om var i början på 80-talet när det var ett flygplan från Helsingfors som störtade i tät dimma i Helgasjön. Detta berodde på att deras instrument lurade dem att flyga på för låg och snäv höjd.

30 miljoner människor reser genom svenskt luftrum

Varje år färdas 30 miljoner människor genom svenskt luftrum och på dagtid är det relativt mycket trafik. I Småland beror det väldigt mycket på hur vädret är, är det fint väder kan det till exempel vara vanligt med militärövningar.

– Förr i tiden hade vi problem med älgar som hoppade över stängslen men detta har vi löst nu berättar Tonny Olsson.


Niclas Albertsson
niclas.albertsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista