Åke Svensson vid de vita gatstenarna som markerar var Snickarbäcken gick tidigare. Sedan 1950-talet ligger den i ledningar, men den är fortfarande vattenförande. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Västergatan

Höj blicken och upptäck Växjö

"Sjöarna har varit en olägenhet"
11 min

Före detta journalisten Åke Svensson har skrivit en reportagebok om sin hemstad Växjö. Där har han samlat bilder och texter om byggnader och miljöer som finns eller har funnits i centrum.

För ett par år sedan började Åke Svensson med experimenttexter, och så småningom bestämde han sig för att utgå från vad som finns idag för att sedan förse miljöer och byggnader med rötter. Så växte boken "Växjö - ett reportage" fram.

– Jag vill att boken ska användas av alla som är intresserade och vill veta något om Växjö, och som gärna tittar på bilder från staden, säger han.

På baksidan av boken står det att den är "en spegling av dynamiken i en 650 år gammal stad". Att staden växer "underifrån" facinerar Åke Svensson.

– I motsats till till exempel Karlskrona som har vuxit med kommando från Stockholm växte Växjö underifrån. Fortfarande växer staden underifrån och det senaste exemplet är universitetet som har arbetats fram av lokala politiker, säger Åke Svensson.

Hur mycket litteratur finns det om Växjö?

– Det finns en mängd småskrifter och två stora, en som kom till vid 600-årsjubileét och en som kom när staden fyllde 650 år - en förnämlig bok. Men jag tyckte att det saknades en bok om staden nu.

Åke Svensson menar att det är bra att staden utvecklas, men anser att det finns en risk med att riva för mycket.

– Jag tror att man behöver ha en miljö att känna igen sig i, så att allt inte är splitter nytt. Så att inte hemkänslan försvinner, säger han.

Har vi haft någon rivningsperiod?

– Ja på 50-, 60- och 70-talen. Då rev man hela kvarter i stöten och talade om en sanering. Jag saknar kvarteret Nunnan som revs efter en väldigt häftig debatt. Nu är det sparbankshuset på Storgatan.

Klicka på ljudklippen för att höra mer om Växjö och om hur Storgatan har förändrats!

När du är i Växjö, missa inte...

"Växjö ett reportage" av Åke Svensson. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio

1. Stadshotellet som en gång i tiden varit rådhus. Från 1864 kalldes byggnaden stadshus och fullmäktige sammanträdde i huset i 120 år. I dag är det en del av Elite Stadshotellet. Ovanför Lagerlunden kan du se mycket vackra verk av Hugo Zettervall på den gamla fasaden.

2. På Storgatan finns en fotän i närheten av korsningen med Bäckgatan. Där finns ett oregelbundet band av vit gatsten som korsar Storgatan. De vita stenarna markerar Snickarbäcken som en gång flöt genom stan. Den ledde vatten från Västre göl, som låg där stadsbiblioteket ligger i dag, till Växjösjön.

3. På Norra Järnvägsgatan 6 ligger nu en pizzeria. Men ovanför den sitter Smålands vapen på fasaden. Det blev kvar trots den hårdhänta saneringen på 1960-talet.

4. Domkyrkoporten är från mitten av 1800-talet. Åren mellan 1958 och 1960 förändrades kyrkans utseende. Då satte man in tegelstavar som korsar varandra i halvmånen ovanför porten. Bakom ligger ett galler i koppar och en glasruta. Mycket mäktigt.

Källa: Åke Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".