1 av 4
Docksöta med sin rosa glasyr - juliga bärkakor. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 4
Gott tycker Jocke Wallgren och Märta Grundberg. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 4
Märta Grundberg lägger sista handen vid kakorna. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 4
Märta Grundberg med juliga bärkakor. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Västergatan

Kryddiga julkakor med bär

Juliga bärkakor med massor av gott i. Det blir det idag när Västergatans konditor Märta Grundberg bakar.

Julig bärkaka (20st  4cm/diameter)
rumstempererat smör 100 gr
melass 105 gr
ägg 100 gr (2st)
vetemjöl 105gr
malen ingefära 1/2 tsk
malen kardemumma 1/2 tsk
malen kanel 1,5 tsk
malen nejlika 1 krm
bakpulver 1 krm
torkade bär eller frukt
tex blåbär och lingon 120 gr
mörk rom 30 gr                                
citronzest (rivet skal) från 1 citron

Grovhacka bären och lägg i en bunke tillsammans med rom, låt stå en stund.

Rör smör och melasssockret smidigt, tillsätt ägg lite i taget.

Blanda alla kryddor, vetemjöl och bakpulver, tillsätt i smeten.

Zesta (riv det yttersta skalet) citronen och hacka med lite socker.

Tillsätt zesten, rom och bär.

Spritsa/skeda upp i runda formar, baka i 160 grader ca 10 min.

Romsockerlag
socker  15 gr
vatten  15 gr
mörk rom 10 gr

Koka upp socker och vatten, dra av plattan och tillsätt rom.

Frosting
ingon 90 gr
philadelphia 85 gr
creme fraiche 85 gr
florsocker 25 gr
citronsaft 12 gr

Mixa och passera lingonen.

Lägg alla ingredienser  i en bunke och vispa till spritsbar konsistens.

Montering: Skär en liten bit av locket på kakorna. Skeda på romsockerlag. Spritsa sedan på frostingen och dekorera med ett lingon och ev choklad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".