Familjen Bäckmo vid huset Skillnaden i Kalvsvik.
Västergatan

Bäckmos blev självförsörjande

4:28 min

En säsong har gått och sedan i juni har familjen Bäckmo varit självförsörjande på grönsaker. De 300 kvadratmeter stora trädgårdslandet har gett dem massvis med god måltider och nu laddar de för nästa säsong.

Intresset och nyfikenheten om att ta reda på vad man behöver i sitt liv för att klara sig har drivit Sara Bäckmo under hela hennes liv. Idag har hon och maken Philip, tillsammans med de tre barnen Otto, Viggo och Alba lyckats att förvandla gräsmattan till ett stort trädgårdsland som innehåller allt de behöver i grönsaksväg.

– Jag vill att barnen ska äta bra mat. Jag vill ha mat utan en massa tillsatser, som smakar gott och som går bra att tillaga, säger Sara. Utifrån det har det vuxit fram att jag ville odla maten själv.

– Man väntar hela tiden på rätt tillfälle och en dag stod min granne hemma med traktorn och undrade om han inte skulle ta och gräva upp trädgården. Då var rätt tillfälle. Så då blev det så, berättar Sara.

Sara har gått en del av en trädgårdsmästarutbildning men hon har aldrig odlat och satsat på riktigt.

– Det är en sådan enorm tillfredsställelse att kunna använda sina kunskaper att skapa något som man kan stoppa i munnen. Men det är en konst det här. Man ska veta allt om olika jordmåner och gödseltyper.

Det är inte bara mysigt och härligt alltså?
– Det handlar ju om att så ett frö i marken och se vad som kommer upp. Misslyckas man får man prova igen liksom. Fler borde prova, säger hon.

Vill du veta hur Sara gjorde? Lyssna på ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista