Min Musik

Zosja Carlssons fyra låtar

8:37 min

Zosja Carlsson från Kråksjömåla utanför Tingsryd fick diagnosen bröstcancer för några år sedan. I Västergatans Min Musik berättar hon om sitt engagemang i kampen mot sjukdomen. Hon delar också med sig av historien bakom hennes förnamn - en berättelse som sträcker sig tillbaka till ett tyskt koncentrationsläger under andra världskriget.

En av låtarna som Zosja Carlsson valde var "Sången om Warszawa" av Gunnar Torrestad och Einar Groths orkester. Det är en låt som spelades flitigt under andra världskriget, ett krig hon har direkta band till.

Hennes pappa från Ukraina kom till Sverige efter att ha suttit fyra år i ett tyskt koncentrationsläger. Han var inte mer än 17 år när tyskarna tog honom och så småningom hamnade han i lägret Buchenwald, berättar Zosja. Under kriget var pappan flera gånger på flykt. Vid ett tillfälle träffade han en ung kvinna vid namn Zosja som han blev förtjust i.

– Trots att det var så eländigt runt omkring dem så spirade kärleken. De kom överens om att om tyskarna tog honom igen så skulle han snabbt byta namn och säga att han var gift med henne. Hon skulle ställa upp på hans berättelse.

Deras överenskommelse räddade faderns liv. Han bestämde sig för att döpa sin första dotter efter den räddande ängeln om han gifte sig och fick barn.

Klicka på ljudklippen för att höra mer om detta, Zosjas engagemang mot bröstcancer och hennes år som mellanstadielärare i Ryd och Urshult.