P4 Morgon

Nasrin är dödsdömd i Iran

17 min

Nasrin Madani Zad är den förste förföljde författaren som fått en fristad i Växjö. I hemlandet Iran är hon dödsdömd om hon fortsatt att skriva om kärlek, om frihet och om kvinnors situation i landet. Västergatans Per Brolléus träffade Nasrin tillsammans med tolken Mohammad Moghimi och Maria Björn från Växjö Kommun.

- Mina texter är censurerade för att de i deras ögon är för politiska. Jag har skrivit små berättelser, som bland annat Salman Rushdie, och de tycker inte om att jag berättar vad som händer, berättar Nasrin genom sin tolk Mohammad Moghimi.

Nasrin är den första författaren som fått komma till Växjö genom Fristad i Växjö. Det är ett samarbete som startade efter att ett politisk beslut togs  i kommunen 2011.

– Vi beslutade att vi ville vara en fristad. Vi ville sätta ner foten för yttrandefrihet, berättar Maria Björn, samordnare på Växjö kommun.

Kommunen blev en del av ICORN – ett nätverk med ett 40-tal städer runt om i världen som skapar fristäder för författare och journalister.

Nasrin har svårt att svara på om hotbilden helt har försvunnit efter att ha flyttat till Sverige. Men hon säger att den i alla fall har minskat rejält.

Jag känner inte samma hot här som i Iran. Sverige går inte att jämföra med Iran. Här finns en demokratiskt vald regering och både svenska och iranska vänner här hjälper mig.

Klicka på ljudklippet för att lyssna på hela intervjun!