Ica Carlsson, Västergatans inredningsexpert. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
Västergatan

Lyssnarna chattade med Ica

Vad finns det för grundregel för hur man sätter upp tavlor? Måste man sätta upp gardiner till stora fönster som är fina i sig själva? Och hur fixar man en mysig belysning på balkonger och svåra trappor? Frågorna var många när lyssnarna chattade Västergatans inredningsexpert Ica Carlsson. Här kan du läsa hela chatten!

Webbredaktör : Nu startar chatten snart! Hjärtligt välkomna in! /Emma, webbredaktör

10:56, 26 February 2013

Johanna L: Finns det några grundregler för hur man hänger tavlor?

Ica Carlsson: Det är lite olika men ska du hänga flera tavlor tillsammans så är det bra att ha en rak linje i botten för att det inte ska bli stökigt. Och häng dem inte för högt!

11:09, 26 February 2013

Pensionär: Hur ser du på alla dessa fotografier på föräldrar, barn, barnbarn osv. som man gärna vill ha framme ? Hör de hemma på väggarna eller skall man ordna det på något annat sätt ?

Ica Carlsson: Du ska absolut ha dem framme! Gör dem gärna svartvita och ha samma färg på ramarna. Tänk på linjen i botten och ha lika mellanrum mellan ramarna. Lycka till!

11:11, 26 February 2013

Johanna L: Du skriver att tavlorna inte ska hängas för högt . Vilket avstånd till golvet ungefär för en tavla ca 50x50 cm ?

Ica Carlsson: Det beror på vad du har under. har du en sideboard kanske du vill ha en blomvas eller ljusstake där. Annars kan jag tänka mig nästan i mitten av väggen, det beror på hur höga väggar du har.

11:17, 26 February 2013

Lollo: Min man och jag är väldigt inredningsintresserade. Men vi är lite oense. Vi har ett hem som är väldigt vitt och svart. Jag börjar tröttna på detta sterila färgmönster (inte min man). Hur kommer vi ifrån det där och blir lite mer färgglada utan att vi blir ovänner?

Ica Carlsson: Svartvitt är en bra bas. För att inte göra för stora ingrepp kan ni köpa färgglada kuddar, det är ett enkelt knep. Eller en matta, testa er fram! Ni kan också blanda in trä och lite brunt, det gör hemmet varmare. Lycka till!

11:21, 26 February 2013

Johan: Vi har ärvt en Chesterfield-soffa. Vi bor i ett typiskt ljust och fräscht hem. vi har har en grå klassisk soffa och ett sk flower-soffbord från Swedese. Vi har plats för båda sofforna. Ska vi sälja den gråa eller ska vi kombinera med båda sofforna? Jag hävdar att det kan bli en kul kombo. Min sambo är inte lika övertygad. hon tänker att det kan bli för plottrigt. Hur hade du gjort?

Ica Carlsson:

Jag hade absolut provat att kombinera båda, det kan bli hur häftigt som helst. Ni behöver kanske inte ställa dem ihop utan lite ifrån varandra.

11:23, 26 February 2013

Elin C: Hej Ica och grattis till nomineringen som årets inredningsblogg:) Jag har en fråga om just blogging. Vad använder du för blogg? Hur börjar man? Hur mycket tid tar det? Vad tycker du man ska tänka på? kram Elin

Ica Carlsson: Tack! det tar mycket tid. Jag är väldigt noggrann med att bilder ska vara lika stora och att texter och länkar matchar. Det tar ungefär en timme att skriva ett inlägg. Tänk igenom och ha en strategi för vad du vill blogga om så den inte spretar för mycket. Tänk igenom vilka bilder du lägger och fundera på vad som kan hända om du blir för personlig. För att få många läsare kan du kommentera på andras bloggar och länka till sin egen.

11:24, 26 February 2013

Violen: Vår familj bor i ett hus med sluttande väggar på översta våningen. Jag skulle vilja sätta upp något tungt, kanske spegel, men riskerar man allt trillar ner?

Ica Carlsson: Det beror på vad det är för vägg men man brukar kunna lösa det mesta!

11:40, 26 February 2013

Solstrålen: Vi har stora fönster hemma och funderar på att helt skippa att sätta upp gardiner. Vad tror du om det? Ger det ett för kalt intryck?

Ica Carlsson: Jag rekommenderar att ni sätter upp gardiner, absolut! Inte panelgardiner utan mer klassiska veckbandsgardiner, då ser det inte så kalt ut! Textiler gör det mer hemtrevligt.

11:42, 26 February 2013

Surpuppan: Hej Ica och tack för en fin blogg. Jag är skitsur på alla dessa kopior och plagiat som är i omlopp i möbelbranschen. Hur gör man för att ej gå i fällan och köpa en kopia på tex Blocket etc?

Ica Carlsson: Tack för att du gillar bloggen! Det är viktigt att fråga var de kommer i från och ha koll på etiketter. Läs på var originalen har för speciella kännetecken som inte kopiorna har. Titta på grejerna själv för den som säljer kanske inte har kunskapen själv och tror att man säljer ett original.

11:46, 26 February 2013

caroline johansson: Vi har redan börjat fundera på vår balkong. Nyinflyttade i hyresrätt som vi är. Hur skapar man en schysst och mysig belysning tycker du? Dessutom står vi i valet och kvalet när det gäller möbler. Mysmöbler eller äta-möbler (stolar och bord)

Ica Carlsson: Ljusslingor funkar även på sommaren. Klara glödlampor tycker jag fina, gärna med en dimmer så man inte blir bländad. Ni kan också använda levande ljus.Har ni ett tak ovanför kan ni även hänga upp en lampa. När det gäller möbler så får ni tänka ut vad ni ska använda balkongen till, det finns inte plats för båda delarna. Kör på mys men tänk också på att man ska kunna äta där när det behövs! Lycka till!

11:51, 26 February 2013

Lena: Jag undrar intget om väggar men jag undrar om golv! Tycker du att vitbehaandlade trägolv fortfarande funkar? Vi funderar på att göra om hemma men det känns som att den trenden inte längre håller

Ica Carlsson: Den håller absolut! Det ger ett ljust och trevligt intryck i hela huset. Men det ni ska tänka på är att det snabbt blir smutsigt, allt syns.

11:53, 26 February 2013

Ville: Kan man klä sina väggar i tyg eller blir det för bohemiskt?

Ica Carlsson: Det behöver inte alls bli för bohemiskt, det beror helt på hur tyget ser ut och hur upphängningen är! Man kan tänka sig att spänna upp ett tyg på en ram så att det blir som en tavla.

11:55, 26 February 2013

Hanna: Hej duktiga Ica! Vi har svårt med belysningen i vår trappa till övervåning. Den är uppdelat i två sektioner med en avsats emellan. Och det ärjust på avsatsen det är svårt med belysning. Uppe i taket har vi en fin lampa men den är inte så stämningsfull, fungerar mest för att se vart man går. Tack!

Ica Carlsson: Det är lite svårt att svara på när man inte ser rummet framför sig. Men ni kan kanske sätta en lampa på väggen, problemet är att det kanske inte finns el draget dit. Annars kan ni sätta en ljuslampett, till exempel en oljelampa, på väggen om trappan är tillräckligt bred. Jag kan också rekommendera att sätta en dimmer på det ljus som ni redan har. Lycka till!

12:00, 26 February 2013

Webbredaktör : Nu är chatten slut - stort tack för alla frågor! Du kan snart läsa chatten i sin helhet här på hemsidan. /Emma, webbredaktör

12:03, 26 February 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista