1 av 3
En gång vita skor kan putsas upp till "nästan" sin forna glans. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
2 av 3
Årets vårskor för tjejerna. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
3 av 3
Årets vårskor för killarna. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Västergatan

Håll vårskorna fräscha

Kan ett par skitiga, en gång vita, skor bli vita igen? Det vankas vår och snart åker vårskorna på. Ofta är de ljusa - problemet med dem är att de lätt blir smutsiga och gråa när man använder dem.

Ett tips från Västargatans skoexpert Sanna Andersson är att inte börja använda skorna för tidigt, utan att vänta tills det är torrt väder och tills gruset är bortsopat från gatorna.

Andra tips för att hålla skorna fräscha och snygga:

  • Vita skor kan du putsa med rengöringsskum eller samma vita medel som du använder för att rengöra i badrummet. Snören kan tvättas i tvättmaskin i tvättpåse.
  • Mockaskor håller bäst om de impregneras så att de står emot väta och smuts. Spraya första gången så att de nästan blir våta, låt torka och fortsätt sedan att spraya dem en gång i veckan. För ingrodd smuts finns rengöringsskum. Glöm inte heller mockaborsten - de hårdare stråna vid sulkanten för att få bort smutsen och gummiborsten på ovansidan för att rugga upp ytan.
  • Skinnskorna ska också impregneras. Där är det viktigt att hålla reda på om skorna är av äkta skinn eller om de är av syntet och därefter anpassa impregneringsmedlet. Impregnera en gång i veckan även där. Sedan ska skinnskorna pustas med skokräm för att skinnet inte ska torka ut. Svart på svart och brunt på brunt.
  • Skoblock är bra att ha i skor du inte använder så ofta. Formen håller bättre.

Skomodet i vår

Tänk ballerina och nitar som tjej och loafers som kille. Då är du hemma i skomodet som gäller nu i vår.

För tjejer är det färg som gäller på skorna Främst gäller det om du tar på dig ett par sneakers som kommer i olika neonfärger. Annars är koboltblå inne på både ballerinaskor och pumps. Pastellfärger, kamourflagefärgat och silver är också rätt på skorna.

För killarna däremot är det lite mer lågmält. Blått gäller där också fast något mörkare. Också mycket brunt, beigt och konjaksfärgat och med en ljus sula är du hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista