Tisdagen den 9 februari

Som en konsekvens av nya och hårdare a-kasseregler riskerar vissa orter i värsta fall att bli utan brandmän. Hör om deltidsbrandman , som funderar på att lämna räddningstjänsten.

Enligt de nya a-kassereglerna har man bara rätt att stämpla upp 75 dagar om man jobbar deltid. Detta får stora konsekvenser för de brandmän som är deltidsanställda, då en utryckning räknas som arbete. 

är förbundsordföradande i Brandmännens riksförbund. Han är tycker att a-kassereglerna får illavarslande konsekvenser. Förbundet vill uppvakta regeringen för att få ett undantag för brandmännen.
Reporter är Gabriel Stenström.

Det här är ett problem som har uppmärksammats över hela landet. I Skåne är Åstorp ett exempel på en räddningstjänst som ligger illa till. Den riskerar att förlora sex deltidsbrandmän - drygt 25 procent av brandmännen där. Dom har alla blivit uppsagda från ortens stora arbetsgivare, dörrtillverkaren Jeld-Wen.

En av dem är Johan Grönroos, som blev deltidsbrandman för bara fem månader sedan:

Anders Wikander, utredare på a-kassornas samorganisation, förklarar själva bakgrunden till a-kassereglerna som ställer till det, och han säger att de inte kan göra så mycket åt reglen och inte heller gå runt den. Reporter: Anna Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista