1 av 3
Björnpåg i Skånes Djurpark. Foto: Magnus Mosén/SR Kristianstad
2 av 3
Medieuppbådet var stort. Foto: Magnus Mosén/SR Kristianstad
3 av 3
Tre björnungar könsbestämdes i Skånes djurpark - under protest! Foto: Magnus Mosén/SR Kristianstad

Triss i pågar i Skånes djurpark

Det var dags att könsbestämma de tre björnar som föddes i Skånes djurpark i januari. Det var en motvillig trio björnar som tillfälligt slets bort från sin mamma Ester. Nu är frågan om de får bo kvar i Höör.

Björnarna klöser, skriker och skakar av vad man får förmoda är ren och skär ångest, men det de går igenom är nödvändigt. Man måste könsbestämma och ID-märka alla björnar, till exempel i händelse av att någon av dem blir sjuk.

 

-Det är bättre att ta ut dem tjugo minuter när de är små, istället för att tvingas söva dem när de är äldre. Att söva ett djur innebär alltid en viss risk, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark.

Tre killar visade det sig vara. Tre välmående grabbar, vars framtid är oviss. För att de ska kunna bo kvar på Skånes djurpark måste det inom två år byggas en ny inhägnad, och för detta krävs pengar.

- Ja, det kommer att kosta mellan två- och tre hundratusen kronor. Vi ska snart starta en insamling här på Djurparken.

Det hoppas vi tänker åtminstone delar av kostnaden. Resten får vi budgtera för själva, säger Johan Lindström.

Text/foto/video: Magnus Mosén/SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".