Anna Andrén, Amanda Winroth, Benjamin Löfquist och Pontus Persson har alla tunga roller i Oliver Twist. Foto: Magnus Mosén/SR Kristianstad

Onsdagen den 22 april: Svårt att få jobb på Samhall

Det har blivit svårare att få anställning på Samhall. Det anser de flesta av de arbetsförmedlare i Skåne som Sveriges Radio varit i kontakt med.

Och de flesta anser att Samhalls övergång från egna verkstäder till bemanningsverksamhet och arbete inom tjänstesektorn har gjort det svårare att anvisa personer med funktionshinder till jobb i Samhall.

Vi besöker en av Samhalls egna anläggningar som fortfarande finns kvar - tvätten i Malmö, där 65 personer jobbar.

Men de här egna verksamheterna har blivit allt färre inom statliga Samhall - istället fungerar företaget mer som ett uthyrningsföretag och har alltmer övergått från verkstadsarbete till arbete inom tjänstesektorn.

Det här ser många arbetsförmedlare som ett problem.

Runtom i landets kommuner läser man nu de dystra prognoserna över minskade skatteintäkter och statsbidrag som följer på de ekonomiska krisen.

Simrishamn är inget undantag - där har nu arbetet inför nästa års budget inletts och kommunstyrelsen har begärt ett sparförslag av förvaltningscheferna.
27 miljoner är förslaget på - fördelats på de olika nämnderna

Ett av förslagen är att avsluta den stora satsningen på 1,2 miljoner på ungdomarna i kommunen.
Det skulle få konsekvenser för ungdomarna säger Seth Selleck som är ungdomssamordnare i Simrishamns kommun.


 Ett 50-tal av dom cirka 500 kyrkor som finns i Lunds stift är i stort behov av renovering. Dom har alla sökt pengar för det här eftersom dom inte har råd att göra det arbete som krävs själva.

Bjäresjö kyrka strax norr om Ystad är en av kyrkorna som är i starkt behov av renovering och församlingen där har sökt pengar för projektet.

En ny undersökning i Stockholm bekräftar att många skolelever med invandrarbakgrund inte deltar i viss undervisning. Det här är något som skolminister Jan Björklund har hotat med att stoppa när den svenska skollagen skrivs om. Alla elever ska vara med i all undervisning, är tanken.

Det tycker rektorn på Slättängsskolan i Kristianstad, Astrid Karlsson, är helt rätt.

Och så berättar vi vilka som ska spela barnrollerna i musikalen Oliver på Kristianstads teater i höst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".