Fredagen den 29 maj: Gymnasister väljer skolbal framför EU-val

Ungefär hälften av alla Sveriges gymnasieelever har rösträtt i Europaparlamentsvalet den 7 juni. Men valkampanj i maj och valdag i början av juni, det är inget Sveriges gymnasier egentligen har tid med under den hektiska sista skolmånaden. Det tycker man, bland annat, i Kristianstad. Arena träffar en klass på Söderportsgymnasiet i Kristianstad.

Med snart bara en vecka kvar till valdagen, kampanjar nu partierna för fullt inför Europaparlamentsvalet.

Miljöpartiet hade tagit med sig en grönmålad byrå på hjul när de besköte Tomelilla igår. Innehållet i lådorna var bland annat Miljöpartiets politik upptryckt på broschyerer.

En av dem som var och delade ut broschyrer och pratade med folk i Tomeilla är Lotta Hedström som bor i Brösarp. Tidigare har hon varit språkrör för partiet, nu är hon kandidat till Europaparlamentet, på elfte plats på Miljöpartiets lista.

I morgon lördag skjuts det med kanon på Öresundsstranden norr om Helsingborg när Beredskapsmuseet inviger sitt nytillskott Per-Albinlinjen. Det är en lång rad gamla bunkrar från andra världskriget som museet har piffat upp och vill visa och det blir guidade vandringar i sommar. I morgon förmiddag bjuds allmänheten på invigning med gammeldags militärer, kanontillverkare, militärhistoriker och kanonskott, men reporter Lasse Olsson har redan vart på stranden.

Siestafestivalen är i full gång i Hässleholm och det är många tusen besökare på plats i stan. Som om inte det räckte kommer det imorgon att komma ännu fler människor och framför allt bilar.

Eagles Car Club arrangerar sitt årliga power meet som är en träff för bilentusiaster. Cristoffer Brännström är power-meet-general och han har minst sagt fullt upp.

Det var en strid ström av Örkelljungabor som i eftermiddags besökte byns Systembolag inför helgen.

Många vinröda kassar fylldes med vin och öl. Men det fanns en besökare som inte var där för att köpa alkohol.

Han är nykterist, står som femte namn på kristdemokraternas valsedel till Europa parlamentet och tycker att minskade införselkvoter av alkohol är en av de viktigaste frågorna att lyfta om han blir vald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista