"Då kollade jag på killar. Nu köper jag strumpor"

Så är den är gång, Kiviks marknad. Österlens årliga köpfest, som inte heller i år torde göra någon besviken. Köpstånd så långt ögat når - med allt man kan tänka sig behöva, eller inte, och en helvetisk bilkö som i bästa fall börjar redan i Brösarp. Sötaktigt matos, tryckande värme. Allt finns där.

Och även om man kan konstatera att marknaden antagligen har ändrats sedan Piratens dagar, kan man ändå konstatera att det mesta är sig likt. Åtminstone om man får tro Helena Andersson, som började jobba på marknaden som fentonårig, men som nu är på plats i egenskap av mamma till sin dotter Hanna Bratz.

- Om det är mycket som förändrats? Njae, när man var yngre var man här för att titta på snygga killar. Nu är jag ute efter billiga strumpor, reflekterar hon.

Kommersen är onekligen själva grejen med en marknad och utbudet är som sig bör brett och brockigt. Skor. Väskor. T-shirts expresstryckta med airbrushporträtt av Michael jackson. Foppatofflor. Serviser. Massagestolar. Brända mandlar. Allt man kan behöva med andra ord.

Ida Nilsson och Jennie Postaroff kränger som kokbok "Alla hjärta mat", som de tillsammans komponerande under sin tid i gymnasiet, som en del i ett specialprojekt. De fick inte sålt alla och tar nu chansen med ett eget stånd i Kivik.- Vår affärsidé är att kombinera smaker och ingredienser som man annars inte tänker på att kombinera, men som ändå funkar väldigt bra ihopa ändå. Till exempel har vi med ett recept på stekt fruktsallad med honung, förklarar Ida Nilsson med ett säljande leende.

Men, det finns också exempel på vad som måste anses vara konsumtionsvaror av det mer andliga slaget.
Per Vers Stånd låter mer frivolt än vad det är. Denna familjerörelse ägnar sig, förutom åt vanlig loppis, åt att sälja poesi. Därav namnet.

- Vi sliter hårt med dessa dikter, vilka de flesta är skrivna på vers. Kvalitén varierar och stiger i grad med hör mycket man är beredd att betala. Man kan få en dikt för 50 öre. Men en gick faktiskt för 50 kronor innan, säger Pelle Johansson, delägare i ståndet, som även låter marknadens besökare bidra till diktsamlingen om den kreativa tarmen skullen rycka.
Gullbritt Johanesson tar chansen. "Gud som haver...", börjar dikten.

- Den har min dotter kommit på förklarar hon.

Om man inte känner sig hågad att köpa en vers finns betydligt mer traditionella alternativ. Den redan omtalade strumpan.

- Fem par för 80 kronor. Det hittar man banne mig inte inne i stan, säger en märkbart nöjd Kaj Holmström.

Text och foto: Magnus Mosén/SR Kristianstad