Tålamod, disciplin och struktur - det handlar om arkeologi

Sommarpatrullen 31/7
G
löm Indiana Jones och jakt på heliga reliker. Arkeologi handlar om tålamod, disciplin och struktur. Åtminstone när man gräver efter en medeltida by på Hovdala. Men, när man minst anar det stöter man på en trappa från 1400-talet. Eller en bit kol. Eller tegel.

Ja, arkeologi verkar inte vara den mest glamorösa av sysslor, vid en ytlig inspektion.

Jag träffar Nina Petersson och hennes kollegor Viktor Svensson, Anna Tornby och Tina Widerberg vid vad som ser ut att vara en vanlig grop, men som i själva verket är en del av en nogrann kartläggning av Hovdalafältet. Syftet? Att hitta en medeltida by som enligt säkra källor ska ha blomstrat här under 1400-talet.

- Ingenting! Hitills har vi inte hittat någonting alls, konstaterar Nina Petersson som ser förvånansvärt glad ut för att vara en tjej som har grävt i marken en halv dag, utan att hitta vad hon letar efter.

Det enda hon lyckats frambringa är tegel, vilket knappast är från den medeltida byn.

- Men, då vet vi att det inte är just här vi ska leta, vilket i sig är en framgång, säger hon.

Tålmodighet var ordet.

En bit bort står Melissa Isla och kraffsar i ett hål som liknar det Nina Petersson gräver i.

-Kol, igen. Jag hittar en massa kol, utbrister hon.

Detta fynd har sin förklaring. Troligen härstammar kolet från en skidfabrik, tillhörande försvaret, som låg här under 60-talet, då den också brann ner.

- Det ryktas om att de värnpliktiga stod runt omkring branden och hurrade, säger Andreas Nilsson, koordinator, som dock på rak arm inte kan svara på varför man hittar så mycket tegel.

- Det är ofta så. Ju mer man gräver, och ju fler frågor man får svar på, desto fler frågor bildas, säger han.

Men, känns det inte lite surt att gräva en hel dag och sedan inte hitta någonting?
- Nej. Man måste ha tålamod. Det och disciplin och struktur. Det är arkeologens viktigaste egenskaper, säger Andreas Nilsson.

Men oavsett hur det går för Nina Peterssons och Andreas Nilssons gäng - på söndag ska resultaten uppvisas för allmänheten - kan redan nu grävandet förklaras en stor succé.

Under torsdagen grävdes en rejäl stentrappa upp, under ledning av Anders Ödman, docent vid arkeologiska instutionen vid Lunds Universitet.

- Det är naturligtvis väldigt roligt. Extra kul är det att hitta något man verkligen ser vad det är. Oftast hittar man bara mindre fragment. På söndag tror jag att många kommer att komma hit och vilja gå på trappan. Folk älskar sånt här.

Text och foto: Magnus Mosén
 magnus.mosen@sr.se    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista