1 av 2
Hammenhögs bibliotek har idag öppet två dagar i veckan. Men snart lägger det ner hellt och hållet, då kommunen måste spara pengar. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR Kristianstad
2 av 2
Mer än 20 personer från Kvidinge hembygsförening gestaltar de olika personerna. Tore Håkansson är en av dem och han ska vara Charles Darwin själv. Foto: Gunilla Nordström/SR Kristianstad

Fredagen den 11 september: Hammenhög blir utan bibliotek

Simrishamns kommun lägger ned biblioteken i Hammenhög, Skillinge och Sankt Olof. Det är en del av besparingarna inför nästa år som kultur- och fritidsnämnden har beslutat.
Arenas Lina Sundahl Djerf är idag i Hammenhög för att höra med byborna vad deras bibliotek betyder för dem.

Och Hammenhögsbor tycker det är synd att bibilioteket läggs ned. Celestine Soumah Stuerner är besviken.

 

Moderaten Karin Fellström Arnoldsson hoppade in som ordförande på Simrishamns kultur- och fritidsnämnds möte igår.
Hon säger att nästa år måste förvaltningen spara 2 miljoner kronor och då handlar det om att lägga ned verksamheter för att den besparingen ska lyckas. Hon menar att det krävs stora förändringar för att få ekonomin att gå ihop.

- Jag hoppas folk har förståelse för att det måste sparas överallt, säger hon.

Och så har vi varit i Perstorp för att höra hur det har gått sedan eleverna på Parkskolan började gå fyra i stället för fem dagar i veckan. Skolinspektionen har kritiserat beslutet, men kommunen har stått på sig och menar att det är bättre för barnen.

På Tomarps Kungsgård tar man vara på sommarens sista skälvande minuter och har utomhusteater nu under september. Då visas "Man är blott en mask" en pjäs om Charles Darwin. Ola Paulsson har skrivit manus och regisserat pjäsen om Charles Darwins liv och idéer.

Mer än 20 personer från Kvidinge hembygdsförening gestaltar de olika personerna. Tore Håkansson är en av dem och han ska vara Charles Darwin själv.

 

I går träffades de 23 kycklinguppfödare som levererar kyckling till Kronfågels slakteri i Kristianstad. De möttes för att diskutera framtiden.

Flera av dem kommer om ett par år inte att ha någonstans att leverera sina kycklingar och andra står inför långa transportsträckor. Därför vill de hitta en annan lösning än ett nedlagt slakteri. Per Lindahl representerar uppfödarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".