Susanne Jepsson tycker att hon mår bättre efter operationen i USA. Foto: Karin Wrangborg/SR Kristianstad.

Onsdagen den 14 oktober: Livet efter triggerpunktsoperationen

För snart fyra år sedan fick Susanne Jepsson i Tyringe beskedet att hon skulle få en operation i USA betald av Region Skåne. Hon har en whiplashskada och de behandlingar hon fått i Sverige har inte hjälpt. Hon provade en kontroversiell metod i USA, en så kallad triggerpunktsoperation, som inte är vetenskapligt erkänd och därför inte görs i Sverige. 
 Operationsmetoden innebär att patienten pekar ut särskilda triggerpunkter där den upplever att smärtan utgår ifrån. Där gör läkaren ingrepp för att städa upp bland nerverna. 
 Operationerna omnämndes då som ett "pilotprojekt" och idag är Susanne Jepsson förundrad över att det inte blev mer uppföljningar.

Enligt överläkare Hans Säveland på neurokirurgen i Lund är det är svårt att veta om triggerpunktsoperationer fungerar.

Uppdatering och rättelse 2009-10-23:
Efter att reportagen om triggerpunktskirurgi sändes har läkaren Åke Nyström i USA, som är känd för triggerpunktsoperationer, hört av sig. Han berättar att det finns artiklar med anknytning till triggerpunktskirurgi. Här nedan har SR Kristianstad samlat information om artiklarna som publicerats. Artiklarna finns på www.pubmed.com

En artikel är en fallstudie av en patient som opererats på triggerpunkter. (Spine 2004).

Två artiklar från 2009 har publicerats i Journal of Brachial Plex Peripher Nerve injury. I den ena har gångfunktionen för tolv patienter som opererats på University of Nebraska i USA konstateras ha föbättrats. (J Brachial Plex Peripher Nerve Inj. 2009 Jul 17;4:10.)

I den andra har man studerat triggerpunkter på patienter med nacksmärta och i slutsatsen skriver författarna att kirurgiska ingrepp på triggerpunkter KAN vara lösningar för nackpatienter, men att mer studier behövs för att utveckla detta och andra alternativ. (J Brachial Plex Peripher Nerve Inj. 2009 Apr 23;4:2)

I Svergie undersökte Socialstyrelsen år 2007 den vetenskapliga dokumentationen för bland annat triggerpunktskirurgi och kom då fram till den behövs förbättras för att man ska kunna bedöma om ingreppen är i enlighet med "vetenskap och beprövad sed".

Vi går på teater på kulturhuset Barbacka tillsammans med små barn - mycket små barn. Pjäsen Bubbla är en slags Pekbok för barn under ett år.

Och så är våra Spejare Anna Persson, Ola Ohlsson och Mattias Gårdlund laddade för att debattera rökförbud under arbetstid och om Årets skåning har blivit ett pris som borde heta Årets man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".