1 av 2
Regionråd Anders Åkesson (MP) tycker att det är olyckligt att regionens anställda tankar fel bränsle. Foto: Lars Angantyr/SR Kristianstad
2 av 2
Helen Abrahamsson är en av eleverna som är positiv till blockläsning. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR Kristianstad

Onsdagen den 21 oktober: Mycket bensin när regionen tankar

Region Skånes personal slarvar när de tankar regionens bilar. Nästan hälften av bilarna är etanolbilar men trots det står etanolen bara för en fjärdedel av den totala bränsleförbrukningen.
I Arena hör du när reporter Lars Angantyr försöker ta reda på varför det är på det viset.

En etanolbil går att köra på både etanol och bensin och det har ställt till det. Regionens personal tankar nämligen inte alls etanol i proportion till antalet etanolbilar. Endast en fjärdedel av den totala bränsleförbrukningen är etanol. Det görs med andra ord fel val vid pumpen.

I programmet svarar Cecilia Carlqvist, vd för Gröna bilister om det bara är Region Skånes anställda som tankar bensin istället för etanol i etanolbilarna.Arena besöker också Ekbackeskolan i Osby där eleverna har börjat med blockläsning.
Där studerar man endast fem ämnen åt gången, vilket lämnar en dag åt repetition och läxläsning. Ett system som också fått en del kritik. Senast i september i år fick skolinspektionen in en anmälan mot Osby kommun, som driver Ekbackeskolan.

Dessutom är Arena med när den turnerande mässan European Job day besöker Kristianstad. Mässan ska hjälpa arbetssökande att hitta jobb utomlands. Och då ligger fokus framförallt på arbete inom Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".