Husen som fastighetsbolaget Centerplan i Åstorp ägde har utvecklats till rena skandalhus. Foto: Gunilla Nordström/SR kristianstad

Måndagen den 22 mars: Dom faller i uppmärksammat diskrimineringsmål

Idag faller dom i ett uppmärksammat diskrimineringsmål mellan Bromölla kommun och Diskrimineringsombudsmannen, DO. Tvisten handlar om en pojke med downs syndrom som nekades förskoleplats där föräldrarna önskade, samma förskola där hans syster gick. Till slut fick pojken plats på förskolan, men DO tycker att kommunen behandlat pojken annorlunda än andra barn, på grund av hans funktionshinder. I december år 2008 stämdes därför Bromölla kommun och 100 000 kronor är summan som begärts i skadestånd. I Arena idag hör du vad domen blev och vad parterna säger om den.

Vi besöker också det problemfyllda Tingdalsområdet i Åstorp som du kunnat höra om i nyheterna under dagen.

Och så åker vi till Ljungbyhed och Ljungbyhed Park som ska få anordna Baltic sea youth games 2011.

Vad kan man egentligen göra som vanlig kommunivånare för att minska sin egen klimatpåverkan? I Tomelilla ordnar biblioteket en klimatdag på lördag som fokuserar på just detta.

Hos en del läcker vatten in från taket och hos en del växer möglet.
De som bor i de hus i Åstorp som det konkursdrabbade fastighetsbolaget Centerplan ägt har det inte lätt. Felen i lägenheterna är anmälda till hyresgästförening, miljökontor och polis och nu är det upp till konkursförvaltaren att åtgärda felen.
Men många har gett upp och flyttar därifrån istället som Marcus Lindkvist och hans sambo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista