1 av 4
Samlaren Göte Berg i Viken. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
2 av 4
Henrik Andersson, Länsstyrelsen och Jörgen Nilsson, Leader Skåne ESS, klipper bandet som idag bestod av en kopparlina. Foto: Per Lundberg/SR Kristianstad.
3 av 4
Samlaren Göte Berg i Viken. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
4 av 4
Samlaren Göte Berg i Viken. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Onsdag 24 november

Bra-att-ha eller bråte?

Göte Berg: ”Det är ju synd att slänga saker”
4:46 min

Den där förmågan att samla på sig bra-att-ha-grejer har vi kanske lite till mans. Men ibland kan det bli för mycket. I dag kom kronofogden hem till Göte i Viken för att bringa reda i hans liv och hans trädgård. Det var inte första gången.

Hela villatomten är belamrad med bråte och så har det sett ut i mer än tjugo år. Lika länga har grannarna klagat på Götes tomt. Men han har klarat sig undan genom att överklaga. Senast var hans fall uppe i regeringsrätten. Och den gav kronofogden rätt och i två veckor har Göte Berg nu röjt på tomten inför kronofogdens besök i förmiddags:

En rad återvinningsfirmor är inbjudna att lämna anbud på Götes bra-att-ha-grejer. Om någon vecka ska anbuden vara inne och först där efter kan röjningsarbetet börja.

"Om ingen är villig att bygga infrastrukturen i vår bygd så får vi väl göra det själva!" Så resonerade ett gäng kvinnor och män i de nordligaste delarna av Kristianstads kommun och satte igång arbetet med att få lika snabba och fungerande digitala förbindelser som de boende inne i stan. Och nu, nästan tre år senare, är de i hamn. Idag invigdes Tassemarkens fibernät och reporter Josefin Modig var med när kabeln klipptes i Mjönäs Byahus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".