Ett år efter valet

Hans jobb är att hjälpa alla – oavsett deras åsikter

6:14 min

Bilal Saraj är sjuksköterska på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. För honom har mycket förändrats sedan valet 2010, men det påverkar inte det jobb han gör.

Bilal Saraj är sjuksköterska på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. För honom har mycket förändrats sedan valet 2010, men det påverkar inte det jobb han gör.

Det är morgon på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Staden har inte vaknat helt, men på akutmottagningen hörs larmen redan. Bilal Saraj är sjuksköterska och går vant fram genom korridorerna där han dagligen träffar människor från alla världens hörn. Ett spännande jobb på alla sätt och vis – men inte alltid lika roligt.

– Tidigare såg man att dessa människor inte var ytliga och kunde utrycka sig med lite försiktighet.

Nu har något förändrats.

– De är ganska öppna i deras diskussioner. Man kan tolka att det beror på deras långa väntetid, att de är irriterade, eller att de är påverkade. Men man får höra deras tankar och åsikter.

För ett år sedan, på morgonen efter den 19 september, visste Bilal Saraj inte vad som väntade honom. Tankarna snurrade i hans huvud.

– Jag tänkte på hur man kan rösta på ett sådant parti. Kan de inte läsa lite om deras strategi och deras tankar? Det verkar vara helt absurt.

Svante Normark är också sjuksköterska. Han är dessutom sektionsledare på akutmottagningen.

– Jag tycker det är pinsamt att man väljer in sådana personer med sådana synpunkter och åsikter. Jag menar, vi lever i 2011 nu och det är inte bara Sverige med bara svenskar och det är inte Norge med bara norrmän.

– Vi lever i EU till exempel, och vi vill kunna röra oss fritt och vi vill lära oss av varandra. Så jag tycker det är pinsamt och märkligt att man har sådana åsikter som man har i Sverigedemokraterna.

Svante Normark vaknade också till en annorlunda verklighet för ett år sedan. Men att tänka sig att var tionde person på hans arbetsplats, eller bland hans patienter, hade röstat in ett främlingsfientligt parti till kommunfullmäktige i Malmö går inte att föreställa sig säger han.

– Det är helt omöjligt för mig, och jag tycker också att det vore konstigt för mina kollegor som kommer från massa olika länder. Vi har en himla nytta av det här på akutmottagningen med tanke på att det är Malmö som är väldigt mångkulturellt. Det är en jättefördel att vi har en blandad personal med olika utländsk härkomst.

Svante Normark och Bilal Saraj håller med varandra om det mesta. Men det finns en ganska stor skillnad mellan de båda. Svante Normark får aldrig höra det Bilal Saraj ibland hör från en del patienter.

– Man får höra när man ska åka tillbaka, och varför man är här. Sen tänker man på vad som ligger bakom dessa ord. Om det är en äldre människa som ligger med smärta utan att ha fått hjälp, då tänker man inte på orden.

– Jag är inte utbildad att tänka på sådana saker, jag är utbildad att ge god omvårdnad till alla, oavsett deras åsikter. Jag ska inte ta till mig dessa ord – det är bara att hantera.

Men är det inte svårt att inte ta det personligt?

– Vi har ett professionellt yrke och under utbildningen tränas vi att hantera dessa situationer.

Men blir du ledsen eller hur reagerar du?

– I början blir man lite ledsen, men senare hanterar man det på ett väldigt lätt sätt, säger Bilal Saraj.

Vad tror ni man kan göra då?

– Så länge man blundar för saker och ting så kommer det alltid att fortsätta. På något sätt måste man agera, säger Svante Normark och fortsätter.

– När man väl smärtstillat en patient, och när faran har lagt sig, tycker jag att man ska gå tillbaka till den här personen och prata om det som personen tog upp. Det tycker jag vi har rätt att göra, säger han.

Ett år efter valet

Partiledarna i valet 2010. Foto: Scanpix

Hur pratar vi om mångkultur ett år efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen? Har samtalsklimatet förändrats? Det tar vi reda på och här hittar du reportagen.

Vill du berätta din historia?

Skärmdump Questback

Vi är intresserade av att veta om/hur vårt samhälle har förändrats sedan valet 2010. Därför behöver vi Din hjälp och Dina berättelser!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.